Руският президент Владимир Путин окачестви покушението срещу руския посланик Андрей Карлов в Анкара "подло убийство" и провокация, която има за цел да разруши добрите отношения на Русия с Турция и разрешаването на ситуацията в Сирия, съобщават руските медии.

"Отговорът на това може да бъде само един - усилия за борба с тероризма. И престъпниците ще го почувстват на гърба си", добави руският държавен глава.

Убиха руския посланик в Анкара при нападение

Убиха руския посланик в Анкара при нападение

Външното министерство на Русия потвърди, че посланикът е починал

Путин поднесе съболезнованията си към роднините и близките на посланика и ще задвижи процедура той да бъде удостоен с държавна награда.

Руският президент определи Карлов като блестящ дипломат, който "се радва на много добра репутация" в Турция.

"Андрей Генадиевич беше и много интелигентен, кротък човек, добър", посочи Путин, дабавяйки, че лично се е познавал с Карлов.

Руският президент също така е обсъдил трагедията по телефона с Ердоган. Двамата държавни глави са се договорили Русия да изпрати в Турция разследващ екип. Следователите ще летят за Анкара във вторник, за да разследват заедно с турските експерти убийството на руския посланик.

Турският президент нарекъл инцидента "нападение и срещу турския народ" и "открита провокация".

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров коментира, че поръчителите на убийството на руския посланик няма да успеят да подкопаят процеса на нормализиране на отношенията между Турция и Русия.

Турският първи дипломат Мевлют Чавушоглу пък каза, че целта на покушението е да провали уреждането на конфликта в Сирия. Турция и Русия обаче няма да допуснат това, подчерта Чавушоглу, който пристигна снощи в Москва.

Мерт Алтънташ е убиецът на руския посланик в Турция

Мерт Алтънташ е убиецът на руския посланик в Турция

Турция го определя като гюленист

Турският външен министър ще се срещне с руския си колега днес. Срещата ще се състои преди преговорите в руската столица за Сирия във формат Русия-Турция-Иран.

Руският премиер Дмитрий Медведев и турският му колега Бинали Йълдъръм са обсъдили убийството на Андрей Карлов в телефонен разговор.

Йълдъръм казал, че организаторите на покушението са имали за цел да подкопаят нормализирането на отношенията между Русия и Турция и да усложнят съвместните им усилия за уреждане на регионални конфликти.

Медведев заявил, че убийството е причинило "извънредна ситуация в международните отношения".