В Русия окончателно бяха утвърдени законови текстове, с които се забранява да се отъждествяват действията и целите на Съветския съюз с тези на Германия по време на Втората световна война, а също и да се отрича "решаващата роля на съветския народ за победата над фашизма", съобщи Дойче веле.

Забраните бяха наложен чрез поправки към закон, озаглавен "За увековечаване на победата на съветския народ във Великата отечествена война 1941-1945 г." - днес те бяха подписани от руския президент Владимир Путин.

Промените в закона бяха поискани от самия Путин през януари, а отговорността за тях беше възложена на председателя на руския парламент Вячеслав Володин със срок за изпълнение 1 юли.

Руският президент реагира с раздразнение на свързаните с 75-годишнината от края на войната дискусии в Европа, на които беше напомнено за пакта Молотов-Рибентроп от 23 август 1939 г. - в секретно споразумение към документа Германия и Русия си поделят Източна Европа. Същевременно беше напомнено, че Съветският съюз не е донесъл свобода в "освободените" от съветската армия страни, а е последвала окупация и загуба на суверенитет, за някои от тях - пълна, чрез принудително присъединяване към СССР.

Руски учени алармират: Шефът на ФСБ оправда репресиите на сталинизма

Руски учени алармират: Шефът на ФСБ оправда репресиите на сталинизма

В отворено писмо академици и член-кореспонденти протестират…

Поисканият от Путин законопроект беше приет на първо четене от руската Дума на 25 май, а на 9 юли - окончателно, на трето четене.

В него се казва ,че се забранява "публично да се отъждествяват целите, решенията и действията на ръководството на СССР, командването и военнослужещите на Съветския съюз с целите, решенията и действията на представителите на Третия райх". Ограниченията се отнасят за публичните изявления, публичен показ на произведения на изкуството, както и публикации в медиите и интернет.

При подготовката на законопроекта, в съзвучие с поисканите от Путин промени, депутатът Алексей Журавльов предложи да се забрани приравняването на идеологията на Съветския съюз към тази на нацизма.

Европарламентът прие резолюция, осъждаща сталинизма и нацизма

Европарламентът прие резолюция, осъждаща сталинизма и нацизма

Паметниците, в които съветската армия е окупатор…

Припомняме, през 2009 г. Европейският парламент прие резолюция, осъждаща престъпленията на комунизма наравно с тези на нацизма. През септември 2019 г., по предложение на българските евродепутати Александър Йорданов и Андрей Ковачев, ЕП прие резолюция във връзка с 80-годишнината от началото на Втората световна война, с която призова държавните от ЕС да направят принципна оценка на престъпленията на нацисткия и на комунистическия режим, и да положат усилия за това младото поколение да има осведоменост за трагичните последици от тоталитарните режими. С документа евродепутатите осъждат изкривяването на историческите факти и използването на символиката и реториката на тоталитарната пропаганда. Той беше приет с внушително мнозинство от над 500 гласа.

През месец май 2020 г. президентите на Латвия, Литва и Естония - Егилс Левитс, Гитанас Науседа и Керсти Калюлайд, публикуваха съвместно изявление, посветено на 75-ата годишнина от края на Втората световна война в Европа. В него лидерите на трите балтийски страни подчертаха, че разгромът на нацизма "не донесе свобода на народите от Централна и Източна Европа", а вместо това "един тоталитарен режим беше заменен с друг".

Момчил Дойчев: Новият руски тоталитаризъм воюва срещу ценностите на демокрацията

Момчил Дойчев: Новият руски тоталитаризъм воюва срещу ценностите на демокрацията

Със съдействието на волни и неволни помагачи…