Владимир Путин има начин да навреди на Джо Байдън и да го накара да изглежда слаб - и руският президент вероятно ще върти ножа толкова дълго, колкото му е изгодно.

Това коментира Си Ен Ен.

Присъдата от девет години затвор, произнесена в четвъртък на американската баскетболна звезда Бритни Грийнър за внасяне на по-малко от грам масло от канабис в Русия, е част от по-голяма игра. Играчът на "Финикс Меркюри" се превърна в пешка, тъй като войната на Русия в Украйна доведе отношенията между САЩ и Русия до нивото на Студената война.

Вашингтон вече предложи размяна на затворници. За Грийнър и другия лишен от свобода американец Пол Уилън той е готов да предаде осъдения за трафик на оръжие Виктор Бут, известен още като "Търговеца на смъртта", в рамките на това, което изглежда като едностранна размяна. Русия обаче води трудна сделка и иска връщането на полковник от вътрешната си шпионска служба, който миналата година беше осъден за убийство в Германия.

В Русия осъдиха американска баскетболистка на 9 години затвор

В Русия осъдиха американска баскетболистка на 9 години затвор

Очаква се тя да бъде разменена с руски търговец на оръжие

Путин има две неща, които Байдън няма: време и изолация от политически натиск. Русия знае, че президентът на САЩ е изправен пред все повече призиви да върне Гринър у дома. Неуспехът му да го направи го кара да изглежда безсилен. И тъй като Русия се бори под ударите на американските санкции, които до голяма степен са я откъснали от световната икономика, Путин няма никакъв стимул да улеснява живота на Байдън.

"Те знаят колко много го искаме. Те виждат колко силно президентът е подложен на натиск да постигне сделка", казва Бет Санър, бивш заместник-директор на Националното разузнаване.

Наблюдателите на Русия казват, че съдебният процес в Москва, включително признаването на вината на Гринър, извинението и присъдата, са част от хореографията, която в крайна сметка може да подготви почвата за размяна на затворници. Руските адвокати на Грийнър разкритикуваха присъдата, като заявиха, че тя не отчита доказателствата, и обещаха да обжалват.

Байдън реагира гневно на присъдата на Грийнър, като призова тя да бъде незабавно освободена и заяви, че присъдата е "неприемлива". Но забележките му сякаш бяха предназначени по-скоро за успокоение на семейството на Гринър и на участниците в кампанията за нейното освобождаване, отколкото на Путин. По стечение на обстоятелствата руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен бяха на срещата на външните министри от Югоизточна Азия в Камбоджа, когато бе произнесена присъдата. Ако трябва да се преговаря, те теоретично биха могли да се срещнат, въпреки че отношенията между САЩ и Русия са толкова хладни, че това изглежда малко вероятно.

За нещастие на Грийнър и Уилън те са чипове в една жестока геополитическа интрига. Така че може да мине известно време, преди да се стигне до размяна на затворници.