Американската баскетболистка и звезда на Женската национална баскетболна асоциация (WNBA) Бритни Гринър беше осъдена от руски съд на 9 години затвор, съобщи в четвъртък съдия Анна Сотникова от градския съд в град Химки в Московска област, съобщи Си Ен Ен.

Гринър беше осъдена в руски съд в четвъртък за контрабанда на наркотици с престъпни намерения, но наблюдатели изказват опасения, че тя е използвана като политическа пешка във войната на Русия срещу Украйна.

Гринър можеше да бъде осъдена на до 10 години затвор по обвинението, а прокурорите поискаха 9,5 години в заключителните си пледоарии.

Преди произнасянето на присъдата спортистката се извини на съда и поиска снизходителност в емоционална реч.

"Никога не съм искал да нараня някого, никога не съм искал да излагам на опасност руското население, никога не съм искал да нарушавам законите тук", каза Гринър в градския съд в Химки. "Направих грешка и се надявам, че с решението Ви това няма да сложи край на живота ми тук. Знам, че всички продължават да говорят за политическа пешка и политика, но се надявам, че това е далеч от тази съдебна зала.

"Искам да кажа отново, че не съм имала намерение да нарушавам руски закони. Нямах никакво намерение. Не съм заговорничила или планирала да извърша това престъпление", добави тя.

На 27 юли Си Ен Ен, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията, съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън е одобрил идеята на членовете на неговата администрация да се опитат да разменят руския оръжеен търговец Виктор Бут, който излежава присъда в затвора в Съединените щати, за  Гринър и осъдения за шпионаж Пол Уилън.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков на свой ред каза, че няма договорености между Руската федерация и САЩ относно размяната на Бут за Уилън и Гринър.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви, че САЩ са представили "съществена оферта" на Москва за освобождаването на Гринър и Уилън, но не предостави подробности. На 29 юли той обсъди по телефона съдбата на двамата американци с руския външен министър Сергей Лавров.

Гринър игра за националния отбор на САЩ и спечели златото на Олимпиадата през 2016 г. и Олимпиадата през 2020 г. От 2015 г. тя играе за екатеринбургския клуб УГМК.

Тя беше задържана на московско летище на 17 февруари с течности за електронна цигара, съдържащи канабисово масло, в багажа си. Медицинската марихуана е незаконна в Русия.

Русия и САЩ размениха затворници

Русия и САЩ размениха затворници

Размяната е станала въпреки хладните отношения