Конструктивно развитие на сътрудничеството между Русия и Германия и взаимодействие в решаването на важни въпроси от международния дневен ред изцяло биха отговаряли на интересите на руския и на германския народ.

Това се казва в поздравителна телеграма, изпратена от руския президент Владимир Путин до германския канцлер Ангела Меркел и президента Франк-Валтер Щайнмайер по случай националния празник на страната - Деня на германското единство, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

"Обединението на Германия се превърна във важно историческо събитие, ознаменувало края на Студената война в Европа и положило началото на нов етап в отношенията между нашите страни", подчерта в поздравителния си адрес руският държавен глава.

Отношенията между двете страни са обтегнати заради редица спорни въпроси, сред които е отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални.

Москва освен отрича обвиненията на Германия за убийството на грузинец в Берлин и за хакерската атака срещу Бундестага през 2015 година.

След федералните избори преди седмица Кремъл заяви, че се надява на добри отношения с новото правителство в Берлин.

Путин и предишни години е честитил на Германия Деня на обединението, случило се на 3 октомври 1990 г., когато се обединиха Западна и Източна Германия.