Световната политика, гражданските и религиозни лидери са длъжни да предотвратят "никнещите плевели на национализма", коментира руският президент Владимир Путин по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста и годишнината от освобождението на Ленинград от нацистка блокада, съобщава ТАСС.

Според президента на Русия, в Москва, ценят отношението на Израел към историята на Втората световна война и че това "е особено важно на фона на това, което се случва в редица европейски страни, като унищожаването и оскверняване на паметници на съветски войници, дали живота си за освобождението на нацистките концентрационни лагери, за спасението на Европа и на света от Нацизма".

"Убеден съм, че съвременните политици, религиозни и граждански лидери трябва да направят всичко възможно, сега, в 21 век, да се запази историческата памет и нека не растат плевелите на националистическата идеология, под каквато и да е форма - антисемитизъм, русофобия и всякакви други фобии породени омраза", коментира Путин.

По-рано Путин призова да се предотвратят опитите за отричане ​​Холокоста и омаловажаване ролята на СССР в победата над фашизма, както и борба с опитите да се "яхне идеята за световно господство."