Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб, в първата си реч след излизането от ЕС, повтори позицията на Лондон по отношение на Москва, отбелязвайки, че Обединеното кралство ще се бори с "руската агресия" заедно с ЕС. Той обяви това в Камарата на общините, относно външнополитическите приоритети на Обединеното кралство, съобщава ТАСС.

"Работим в тясно сътрудничество с нашите европейски партньори, за да намерим политическо решение в Либия. Продължаваме да държи Иран отговорен за систематичните му нарушения на разпоредбите на плана за действие на Съвместната цялостна ядрена програма. Работим заедно за борба с общи заплахи и глобални проблеми, било то руска агресия, тероризъм, нарастващ авторитаризъм, климатични промени или здравна криза, като с коронавируса", заяви ръководителят на външното министерство.

Рааб обеща, че Великобритания "ще разработи свой собствен режим на санкции за справяне с нарушенията на правата на човека".

Русия многократно отхвърля изявления на западни политици за агресия срещу съседните страни и намеса в изборни процеси на други държави.

Великобритания предложила през 1995 г. Русия да стане член на НАТО

Великобритания предложила през 1995 г. Русия да стане член на НАТО

Русия можеше да стане "асоцииран член" на НАТО преди 25 г.

Според ръководителя на комисията по външни работи на Федерацията Константин Косачев, двустранните отношения с Великобритания след Брекзит може да се провалят, но е възможно в бъдеще те да станат още по-добри, отколкото със САЩ или ЕС.

В същото време британските власти заявяват, че са готови да подобрят отношенията с Руската федерация, но те подчертават, че инициативата трябва да идва от руската страна.

"Обединеното кралство е готово да си сътрудничи с Русия, ако иска да действа в позиция на добра воля, така че Москва ще трябва да направи избор. Топката е в полето на Русия", коментира източник на британското правителство пред ТАСС в отговор на искане за коментира възможността за засилване на сътрудничеството след Брекзит.

Той обяснява, че Лондон очаква Москва да промени позицията си по отношение на Крим, военната операция в Сирия и да преоцени последствията от използването на нервно-паралитично вещество в Солсбъри.

Великобритания иска да използва касетъчни бомби при война с Русия

Великобритания иска да използва касетъчни бомби при война с Русия

Защото в сблъсък, руските войски ще "превъзхождат значително" британските