Русия винаги е готова за диалог и добри отношения с Великобритания, но не помни стъпките на Лондон в тази посока. Това съобщи Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Путин винаги говори за своето желание за диалог с всички в името на установяване на добри отношения, основани на принципите на взаимно уважение и взаимна изгода. Същият подход се прилага и за нашето виждане за руско-британските отношения", коментира Песков.

"Що се отнася до всякакви инициативи на г-н Джонсън за нормализиране на отношенията, в момента не мога да си припомня такива", заяви говорител на Кремъл. "В същото време се сещам само за неприязън и твърде понякога груби и недипломатични изявления на Джонсън по адрес на страната ни и ръководството на страната ни. Това наистина остава в паметта ми."

Русия приема закон, определящ журналисти като чуждестранни агенти

Русия приема закон, определящ журналисти като чуждестранни агенти

Всяко физическо лице, разпространяващо чужди медии и получаващо пари от чужбина

Така Песков коментира изявленията на Джонсън за отношенията с Русия. По-рано британският премиер заяви пред репортери на британското списание The Spectator, че е невъзможно да се възобновят отношенията с Русия.

В същото време, руски медии, цитирани от "Ройтерс" съобщават, че Русия ще предприеме ответни срещу британските медии, опериращи на руска територия, заради това, което счита за недружелюбни действия, предприети от британските власти срещу журналисти.

Става въпрос за решения на британските власти да не издават виза на руски репортер и да принудят друг да напусне Лондон. Източник в Москва обвинява Великобритания, че помага за създаване на проблеми на руски медии в Естония.

Русия готви насрещни глоби срещу британски медии заради RT

Русия готви насрещни глоби срещу британски медии заради RT

Роскомнадзор променя закона, за да глобява британски и други чужди медии, работещи в Русия