Обединеното кралство иска да предоговори задълженията си съгласно Конвенцията за касетъчни бомби от 2008 г., ако иска да спечели хипотетичен военен конфликт с Русия, съобщават медиите на острова, позовавайки се на доклад на Кралския институт за обединени услуги за изследвания в областта на отбраната и сигурността (RUSI), който се явява и британски аналитичен център за отбрана.

Британия може да се наложи да обмисли връщането на "касетъчни бомби" в случай на война с Русия, установява докладът на RUSI. Може би правителството трябва да реши дали ангажиментът на Обединеното кралство към Конвенцията от Осло, международен договор, който забранява използването на касетъчни бомби, трябва да бъде преразгледан, ако иска да се конкурира с Русия за огнева мощ.

Министерството на отбраната заяви, че Великобритания работи в тясно сътрудничество с НАТО и е "добре подготвена да поеме водеща роля". Изследването е преди среща на лидерите на НАТО в Лондон следващата седмица, която ще отбележи 70-годишнината на алианса.

Обединеното кралство, заедно с други членове на НАТО, разположи военни сили в Източна Европа, за да възпират всяка потенциална руска агресия вследствие на анексирането на Крим от Москва през 2014 г. В момента в Естония са разположени около 800 британски войници. Първите са изпратени през 2017 година.

Турция блокира отбраната на НАТО за Полша и Прибалтика срещу руско нападение

Турция блокира отбраната на НАТО за Полша и Прибалтика срещу руско нападение

"Турците взимат източни европейци за заложници, блокирайки военното планиране"

Но проучването установява, че на въоръжените сили на Обединеното кралство липсва критична огнева мощ в сравнение с военните в Русия. То анализира военните способности в контекста на "високоинтензивен конфликт между НАТО и Русия, в който Обединеното кралство обеща да представи дивизия за военни действия".

"Понастоящем съществува риск Великобритания - неспособна да се бори надеждно - да бъде доминирана надолу по стълбата на ескалацията чрез сили, заплашващи ескалация", се казва в доклада.

В него се казва, че Великобритания е "превъзхождана по оръжия и по обхват", оставяйки вражеската артилерия свободна да побеждава частите на Обединеното кралство.

Руската артилерия и ракетните батареи вече се доказаха като мощни, унищожавайки два украински батальона през 2014 г. за минути. Обединеното кралство и другите сили на НАТО имат не само ограничен брой артилерийски части, но и недостиг на запаси от боеприпаси и транспорт.

В доклада се казва, че "подмладяването и модернизацията" на британската наземна артилерия е "спешен и критичен приоритет".

В отговор МО заяви: "Обединеното кралство не стои самостоятелно, а успоредно със своите съюзници в НАТО, които работят в тясно сътрудничество във въздуха, морето, сушата, ядреното и киберпространството, за да възпират заплахите и да реагират на кризи."

"Като най-големият защитник на НАТО в отбраната в Европа, въоръжените сили на Обединеното кралство са добре подготвени да поемат водеща роля в противодействието на заплахите и осигуряването на безопасността и сигурността на британците у нас и в чужбина", допълва британското военно министерство.

Германия не иска САЩ да изтегля ядрените си оръжия от страната

Германия не иска САЩ да изтегля ядрените си оръжия от страната

Тези оръжие трябва да изчезнат, но само ако това го направят всички страни

Изявлението идва по-малко от три седмици, след като френският президент Еманюел Макрон обяви, че НАТО е в "мозъна смърт" - подчертавайки това, което той вижда като намаляващ ангажимент към трансатлантическия съюз от основния му гарант - САЩ.

Данните на МО, публикувани през август, установяват, че размерът на въоръжените сили на Великобритания е намалял за девета поредна година.

Констатацията е само шест месеца след като надзорният орган, Комитетът по публичните сметки, заяви, че Министерството на финансите има черна дупка за финансиране от поне 7 милиарда британски лири в 10-годишния си план за оборудване на въоръжените сили на Обединеното кралство.

Миналата година, руска военна делегация посети Шотландия, за да наблюдава едно от най-големите учения на НАТО в Европа. Посещението бе в съответствие със задълженията на Обединеното кралство към Виенския документ, чиято цел е да насърчи взаимното доверие и прозрачност между подписаните от него държави.

САЩ и Столтенберг критикуват Макрон - ЕС не може без ядреното възпиране на НАТО

САЩ и Столтенберг критикуват Макрон - ЕС не може без ядреното възпиране на НАТО

"САЩ полага огромни усилия" и иска максимално единство с Европа в рамките на НАТО

В исторически план артилерията е причинявала между 60% и 90% от жертвите във войни с висока интензивност.

Британските военни имат ракетна система за многократно изстрелване с GPS-насочена ракета. Но докладът, опирайки се на опита на онези, които са се борили срещу Русия в Украйна обяснява, че тя е "неточна в условията на широко руско заглушаване на GPS".

Системата също "предоставя ограничена унитарна бойна глава с 85-километров обхват в сравнение със 120 километра за руските системи". В случай на война RAF ще се стреми към сухопътните сили, за да осигури подкрепяща огнева мощ.

"Като се има предвид, че тази огнева мощ не съществува в сухопътните сили, може да се заключи, че в момента Великобритания не разполага с надеждна или конкурентна способност за борба в конфликт в Източна Европа срещу Русия", се казва в доклада.

САЩ провежда в Европа най-голямото военно учение след Студената война

САЩ провежда в Европа най-голямото военно учение след Студената война

Русия въобще да "не се съмнява в американския ангажимент към НАТО"

Докладът на RUSI обяснява, че руска мотострелкова бригада разполага с 81 артилерийски единици, вариращи от 152-мм и 203-мм самоходни гаубици - до 300-мм ракетни системи за залпов огън. Британската армия обаче разполага само с два полка с 24 самоходни гаубици с капацитет 155мм AS90 и 39 калибър.

Докато 16 въздушно-штурмови бригади и 3 бригади на командосите могат да разполагат само с две батерии от шест 105-милиметрови леки L118, което е цялата им способност.

Документът също така твърди, че НАТО подценява мащаба на огневата мощ, необходима, за да се гарантира, че сухопътните сили могат свободно да се движат по бойното поле.

И допълва, че в целия алианс има недостиг на артилерийски боеприпаси, което е проблем и за разчетите.

САЩ увеличават с над десет пъти военния си контингент в Полша

САЩ увеличават с над десет пъти военния си контингент в Полша

С това той ще стане над 45 000 души

Касетъчните боеприпаси са заряди, оборудвани с голям брой експлозивни "бомби с малък калибър" за различни цели. Под формата на бомби, артилерийски снаряди и ракетни бойни глави те са на служба в армиите на много страни и имат широк обхват за унищожение.

Конвенцията за касетъчните боеприпаси е одобрена на 30 май 2008 г. на дипломатическа конференция в Дъблин и влиза в сила на 1 август 2010 г.

Държавите, ратифицирали конвенцията, обещават "никога и при никакви обстоятелства" да не използват касетъчни боеприпаси, да ги развиват, да не ги придобиват по никакъв начин и да не ги прехвърлят на други.

Участниците са обещали да ликвидират запасите си от касетъчни боеприпаси в рамките на осем години след влизането в сила на документа за всяка държава. В момента 103 страни са част от конвенцията.

Най-големите разработчици, производители и потребители на този вид оръжие - Русия, САЩ, Китай, Индия, Бразилия, Пакистан, Израел - не се присъединиха към този документ

Русия демонстрира пред експерти от САЩ ракетната система "Авангард"

Русия демонстрира пред експерти от САЩ ракетната система "Авангард"

Инсталирането на комплекса на бойно дежурство е предвидено за декември