Русия показа на американските инспектори ракетната система "Авангард" с хиперзвуков крилат блок, посочва в изявление руското Министерство на отбраната, цитирано от руските медии.

Комплексът е показан като част от прилагането на Договора между Русия и Съединените щати относно мерките за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия.

"На територията на Русия, пред американския екип за проверка е проведена демонстрация на ракетната система "Авангард" с хиперзвуков крилат блок".

Подчертава се, че Русия провежда демонстрацията, за да осигури жизнеспособността и ефективността на Договора Нов СТАРТ. Американски инспектори са в Русия от 24 до 26 ноември.

Путин предупреди за негативен ефект от действията на САЩ върху контрола над въоръженията

Путин предупреди за негативен ефект от действията на САЩ върху контрола над въоръженията

Позицията му се споделя от страните членки на БРИКС

По-рано руското външно министерство коментира, че ракетните системи "Сармат" и "Авангард" не противоречат на договора СТАРТ.

В средата на май бе съобщено, че стратегическите ракетни сили започват да получават комплекси "Авангард". Министерството на отбраната отбелязва, че инсталирането на комплекса на бойно дежурство е предвидено за декември.

Показаната УР-100Н УТТХ е ядрена междуконтинентална балистична ракета, стратегическо оръжие, което влиза във въоръжените сили на Русия първоначално с 2 полка, всеки от които ще разполага с 6 МБР базирани в силози.  Хиперзвуковият блок е в състояние да достигне скорост над 20 M (скорост на звука).

Руските медии питат, готова ли е американската страна да приеме руски инспектори в своите съоръжения, където се разработват най-новите оръжия.

САЩ показват системите за ПРО в Румъния

САЩ показват системите за ПРО в Румъния

Пазят Европа от Иран и не са насочени към Русия

Те допълват, че Русия е единствената държава в света, която официално е обявила, че разполага с хиперзвуково оръжие. През февруари тя обяви пускането на стратегически ракетен комплекс "Авангард" и успешни изпитания на хиперзвуковата противокорабна ракета "Циркон".

Договорът за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3), подписан през 2010 г., остава единственото настоящо споразумение между Русия и САЩ за ограничаване на военната мощ.

Споразумението изтича през февруари 2021 г. и засега Вашингтон не обявява дали възнамерява да го удължи. Доналд Тръмп обяснява за желанието да се изработи ново тристранно ядрено споразумение между Русия, Китай и САЩ. Пекин отхвърля тази идея.

Путин усъвършенства ракетата от Ньонокса независимо от всичко

Путин усъвършенства ракетата от Ньонокса независимо от всичко

"Уникални технологии ... най-значимата и надеждна гаранция за мир на планетата"