Руският президент Владимир Путин обеща да продължи с разработването на ракетата с ядрена енергия. Петима инженери и други двама загинаха, след неуспешен опит с ракетен двигател, съобщава БиБиСи.

На 8 август, при неуспешни изпитания на ракета с ядрен двигател избухна взрив, вследствие на което радиацията в района се повиши най-малко 16 пъти над допустимите нива. Експертите по отбрана смятат, че тя е била част от ядрена крилата ракета.

"Със сигурност ще усъвършенстваме това оръжие, независимо от всичко. Да притежаваме такива уникални технологии е само по себе си ... най-значимата и надеждна гаранция за мир на планетата", коментира Путин.

Руският лидер проведе церемония в Кремъл, за да връчи посмъртни награди на семействата на загиналите.

Русия отряза международни ядрени инспектори, взривът на ракета не бил тяхна работа

Русия отряза международни ядрени инспектори, взривът на ракета не бил тяхна работа

Ако иска, ще им предоставя данни за радиацията

Той не уточни какво е оръжието, но обясни, че "техническите идеи и решения", включени в проекта, са "без еквивалент в света".

Инженери в Русия бяха завършили военноморски тест в Ньонокса, когато избухна пожар и двигателят се взриви, изхвърляйки мъжете в морето, според руската ядрена агенция "Росатом".

Освен седемте убити, шест души са ранени в резултат на взрива, при който нивата на радиация се покачват 16 пъти над нормата в най-близкия голям град, Северодвинск, на 47 км от Нионокса.

Въпреки че нивата на радиация не са били достатъчно високи, за да причинят лъчева болест, медицинският персонал, който е лекувал жертви от мястото на взрива, не е предупреден за риск от ядрено замърсяване.

Операцията по разчистване е обвита в тайна, Русия само потвърди, че е тестван ядрен двигател.

Има и някои спекулации, че това може да е била противокорабна ракета или далекообхватен подводен дрон, но експерти в Русия и на Запад твърдят, че тестът най-вероятно е свързан с новата ракета 9M730 "Буревестник", наречена "Скайфол" от НАТО.

Президентът Путин определи "Буревестник" като ракета с "неограничен" обхват. Тя е проектиран да действа като оръжие за "отмъщение", което да се използва в отговор на първоначален ядрен удар.

Русия пуска протестна нота до САЩ за действията на дипломатите им в Северодвинск

Русия пуска протестна нота до САЩ за действията на дипломатите им в Северодвинск

Уведомили за плановете да посетят Архангелск, "но се озоваха във влака Нионокса-Северородвинск"

По рано, Путин коментира, че няма риск от повишена радиация и Кремъл многократно коментира, че няма заплаха за здравето на хората. Някои руски медии цитират лекарски оплаквания, че не са предупредени, че лекуват хора с възможно излъчване.

Пентагонът заяви, че е изпробвал конвенционално конфигурирана крилата ракета, която удари цел си след повече от 500 км полет, което е първото подобно изпитание след прекратяването на ядрения пакт.

Такива оръжия бяха забранени съгласно Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., от който САЩ се оттеглиха, както и Русия като реципрочна мярка на действията на САЩ.

Руският лидер използва съвместна пресконференция, за да защити отговора на властите на поредица от политически протести в Москва и да успокои хората, че инцидентът с тест в Северна Русия този месец не представлява заплаха за съседните страни или хората, които живеят наблизо.

Путин: САЩ си измислиха предлог в Азия, за да напуснат договора за ядрени ракети

Путин: САЩ си измислиха предлог в Азия, за да напуснат договора за ядрени ракети

Американските ракети засягат интересите на Русия и Русия ще отговори

Военно-политическата обстановка по западните граници на Русия остава напрегната, обясни по-рано руският военен министър Сергей Шойгу.

През февруари тази година САЩ обявиха, че се оттеглят от договора, обвинявайки Русия, че разполага с ракетна система, която нарушава договора.

По-рано руският външен министър Сергай Лавров, коментира, че САЩ се опитва да разруши глобалната система за контрол на оръжията, за да може да прави каквото си иска без ограниченията на никакви споразумени.

Вашингтон вече се оттегли от Договора за балистични ракети, както и от Договора за елиминиране на ракетите с малък и среден обсег и според Лавров, САЩ се готви да се откаже и от Договора за ограничаване на стратегическите оръжия и този за пълната забрана на ядрените опити.

Путин: Русия помага на Китай със системи за ранно предупреждение от ракети

Путин: Русия помага на Китай със системи за ранно предупреждение от ракети

От времето на Студената война само САЩ и Русия имат такива системи

Руски изтребители изтласкаха изтребител на НАТО, след като се опитал да се приближи до самолета на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Пентагонът обяви, че не се притеснява от евентуалното увеличаване на активността на Русия в Арктика и в района на Северния ледовит океан.

Кремъл се похвали, че печели надпреварата за разработване на нови авангардни ядрени оръжия, въпреки мистериозният ракетен взрив в Северна Русия, който причини временен скок в нивата на радиация.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че страната притежава подобна, но по-добра технология от провалилия се руски "Буревестник".

Русия вещае на Нов СТАРТ същата съдба като на договора за ликвидиране на ракетите

Русия вещае на Нов СТАРТ същата съдба като на договора за ликвидиране на ракетите

Договорът за ракетите беше денонсиран на 2 август

Вашингтон продължава дипломатическите совалки със своите съюзници за разполагане на ракети със среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Китай реагира и заплаши с контрамерки, ако САЩ разгърнат ракети със среден обсег на действие в Азия и предупредиха съюзниците на САЩ за последствия, ако разрешат такива оръжия на тяхна територия.

И Русия реагира и обяви, че ще предприеме мерки, ако САЩ разположат ракети в Азия след срива на договор за контрол на оръжията и че очаква Япония да внедри нова американска система за изстрелване на ракети.

През юли Министерство на отбраната на Русия съобщи, че с Китай са провели първия си съвместен въздушен патрул в Азия.

Надпревара за въоръжаване: Русия вярва, че е пред САЩ, въпреки последния тест

Надпревара за въоръжаване: Русия вярва, че е пред САЩ, въпреки последния тест

Москва: В разработване на нови авангардни ядрени оръжия Вашингтон не са водещи