Позицията и действията на някои западни страни по отношение на антиправителствените протести в Москва трябва да се считат за намеса във вътрешните работи на Русия, коментира официалният представител на Министерството на външните работи на Китайската народна република Ген Шуан, цитиран от ТАСС.

"Ние подкрепяме официалната позиция на Руската федерация ... Това е типична намеса във вътрешната политика на Русия, свидетелстваща за хегемонията на Запада", обяснява той на редовен брифинг, коментирайки ситуацията.

Путин пред Макрон: Русия не иска протести като на жълтите жилетки

Путин пред Макрон: Русия не иска протести като на жълтите жилетки

Мирните демонстрации били допустими

Според Ген Шуан, действията на руското правителство за нормализиране на ситуацията в Москва са напълно законни.

"Загрижеността в тази ситуация е предизвикана от някои западни държави, които скачат от нищото и предприемат доста неприлични действия", подчерта той.

ТАСС съобщава, че съгласуван митинг на 10 август е четвърти в подкрепа на независими кандидати при избора на депутати на Московската градска дума. Предишните са проведени на 20 юли, 27 юли и 3 август, докато последните две акции са несъгласувани.

Преди 27 юли и 3 август 15 нерегистрирани кандидати за депутати в Московската градска дума, които са организатори на тези събитията, пренебрегват предупрежденията на прокурор за недопустимост за нарушаване на закона.

В резултат на това на 27 юли са задържани над хиляда души за участие в неразрешено митинг. Открити са няколко наказателни дела, включително бунт, в който са арестувани 13 души. Около 600 души са задържани за участие в незаконни действия на 3 август, допълва ТАСС.

Китай определи ситуацията в Хонконг като Западна цветна революция

Китай определи ситуацията в Хонконг като Западна цветна революция

Пекин засилва отношения с Москва и няма да забрави помощта й при формирането на КНР