Германският външен министър Хайко Маас се изказа срещу изтегляне на американско ядрено оръжие от Германия за други страни, коментира то в Хирошима, съобщава ДПА, цитирани от ТАСС.

"Няма полза от транспортирането на атомно оръжие от една страна в друга. Ако трябва да изчезне, то тогава трябва да е навсякъде", обяснява той.

Маас иска "свят без ядрени оръжия".

НАТО започва оперативни дейности в космоса, но няма да разполага оръжия

НАТО започва оперативни дейности в космоса, но няма да разполага оръжия

Столтенберг подчертава, че НАТО е отбранителна организация

Съгласно трета разпоредба на Договора за окончателно уреждане по отношение на Германия, влязла в сила на 15 март 1991 г., Федерална република Германия отказва да произвежда, притежава или унищожава атомно, биологично и химическо оръжие.

В края на юни 1991 г. СССР премахва всички военни ядрени компоненти от територията на бившата ГДР. Въпреки това американските ядрени оръжия продължават да остават на територията на страната като част от стратегическата концепция на НАТО за сдържане на потенциалните противници.

Според непотвърдени сведения до 20 американски ядрени бойни глави са разположени във въздушна база близо до селището Бюхел (федералната провинция Рейнланд-Пфалц).

Европа създава собствени ПВО и ПРО с космическо прихващане
Обновена

Европа създава собствени ПВО и ПРО с космическо прихващане

"Спектърът на заплахи за европейската територия се развива"

През март 2010 г. депутатите от Бундестага дадоха мажоритарен вот на правителството с мандат да преговаря с Вашингтон за изтегляне на американското ядрено оръжие от Германия.

Тогавашният кабинет на министрите на Германия обаче обяви, че няма да предприема едностранни действия без координация с партньорите от НАТО.

Според проучване, проведено през август 2019 г., 86% от населението на Германия подкрепя премахването на бойни глави.

Путин усъвършенства ракетата от Ньонокса независимо от всичко

Путин усъвършенства ракетата от Ньонокса независимо от всичко

"Уникални технологии ... най-значимата и надеждна гаранция за мир на планетата"