Управляващата партия на Северна Корея е изменила правилата си, за да създаде фактически заместник на вожда Ким Чен-ун, след като той се опитва да обнови вътрешната политика, информира южнокорейската агенция "Йонхап".

Позовавайки се на неидентифициран източник, запознат със Северна Корея, агенцията уточнява, че носителят на новия пост "първи секретар" ще председателства заседания от името на Ким Чен-ун.

Ким циментира властта си на конгрес на Работническата партия през януари, когато беше избран за неин генерален секретар, заемайки титла, за последно притежавана от покойния му баща Ким Чен-ир.

Сега Ким иска по-голяма роля в управлението за партията в сравнение с по-военноцентрираната администрация на баща си, добавя агенцията.

"Известно е, че терминът "политиката военните на първо място", основна ключова дума в епохата на Ким Чен-ир, беше премахнат от предговора на партийния устав", посочва "Йонхап".

Северна Корея проведе голям военен парад за 75-годишнината на Работническата партия

Северна Корея проведе голям военен парад за 75-годишнината на Работническата партия

Имаше и спекулации, че Пхенян може да е показал нова междуконтинентална ракета

В изявление Министерството на обединението на Южна Корея заяви, че новият партиен устав е бил публикуван в Северна Корея след януарската среща. Но министерството, отговорно за връзките със съседната страна, отбеляза, че не можело да разкрива подробности.

Самият Ким Чен-ун използва обозначението "първи секретар" от 2012 до 2016 година.

Новият пост, най-старшият от седемте секретари на партията, вероятно ще бъде зает от Йо Йон-вон, който е член на петчленния президиум на Политбюро.

Йо, смятан за един от най-близките съветници на Ким, беше видян от анализатори по време на януарското заседание да заема позиция номер три в правителството, след Ким и Чо-Рьон-хе, председател на Постоянната комисия на Върховното народно събрание.

"Това изглежда е по-широката тенденция Северна Корея да делегира и преразпределя някои от задълженията на Ким Чен-ун на други, не непременно негови правомощия, и да рационализира структурата на ръководството на партията", коментира Рейчъл Минюнг Лий, член на 38 North, базирана в САЩ програма, която наблюдава Северна Корея.

Промяната вероятно ще повлияе на обществения профил на Ким и на начина, по който ръководството се представя на обществеността, каза тя, добавяйки, че Йо вече е поел роля в ръководенето на партийните сесии.

Ким Чен-ун притежава почти абсолютна власт в династичната система на Северна Корея, откакто пое властта след смъртта на баща си през 2011 г.

Миналата година южнокорейски депутат заяви, че разузнавателната служба на страната смята, че сестрата на Ким, Ким Йо-чен, е негов "де факто заместник", но не било задължително да бъде посочена за негов наследник.