Работодателите могат да четат личните съобщения на служителите и работниците си, изпратени през чат програми и електронна поща в работно време.

Това е определил Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, съобщава БиБиСи.

ЕСПЧ е решил по конкретен казус, че фирма, която е чела съобщенията на свой работник, изпратени през Yahoo Messenger в работно време, е била в правото си.

Според съдиите служителят е нарушил правилата на фирмата, а неговият работодател имал правото да провери дали си е свършил работата.

Съдиите са произнесли решението си във вторник. То обвързва правно всички страни, които са ратифицирали Европейската конвенция за правата на човека.

Конкретният случай е на служител, румънски инженер, който се обърнал към ЕСПЧ да постанови, дали неговият работодател е нарушил правото му на поверителна кореспонденция, когато той се добрал до нея и впоследствие го уволнил. Казусът се разиграва през 2007 г.

Неговият работодател открил, че той е използвал Yahoo Messenger за лични контакти, както и за професионални. Понеже компанията е проникнала в работен акаунт, съдиите са определили, че работодателят не е влязъл в нарушение.

ЕСПЧ е отхвърлил искането на мъжа, посочвайки, че „не е неприемливо, че даден работодател би желал да се увери, че служителите вършат професионалните си задължения в работно време”.   

Според съдиите работодателят е действал в рамките на своите дисциплинарни правомощия.

Въпреки това ЕСПЧ определя, че нерегламентираното подслушване и следене не би било приемливо и пишат в решението си, че трябва да бъдат изготвени политики, които ясно да определят какви данни може да събира даден работодател и как.