По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.

Путин и Радев обсъдиха редица актуални въпроси в руско-българското сътрудничество с акцент върху изпълнението на проекти в енергийния сектор. Президентът на българската държава потвърди участието си в тържествата в Москва на 9 май 2020 г., посветени на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война, пише Кремъл.

Българският президент прие поканата на своя руски колега да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва, съобщават от администрацията на българския президент.

"Надявам се с политическа воля от двете страни да бъдат постигнати взаимноизгодни цени и условия в доставките на природен газ от Русия за България", коментира Радев.

Българският президент изразява удовлетворение, че разговорът му с руския президент на Петербургския икономически форум през юни 2019 г. е дал силен импулс в тази насока.

Путин очаква позитивно развитие и взаимноизгодно решение в тези преговори.

Радев отбелязва, че хиляди българи са взели участие във ВСВ и са допринесли за победата над хитлеризма, като предложи покана да бъде отправена и към български ветерани за участие в церемонията по отбелязването на Деня на победата.

Плевнелиев за Радев: Нарушил е закона, но има много по-сериозни казуси

Плевнелиев за Радев: Нарушил е закона, но има много по-сериозни казуси

Един от въпросите е как е защитил държавния интерес

Путин и Радев се срещнаха за последен път през юни 2019 г. в Константиновския дворец в Санкт Петербург. Тогава Радев участва на Петербургския международен икономически форум.

Това бе втората среща между двамата президенти, след като през май 2018 година двамата проведоха разговор в резиденцията "Бочаров ручей" в черноморския курорт Сочи след близо 10-годишна пауза в отношенията между държавните глави на България и Русия.

Малко по-късно през 2019 г. Путин бе посетен и от премиера Бойко Борисов.

Тогава Радев даде интервю пред руската държавна информационна агенция ТАСС, в което заяви, че Русия е сред най-значимите външноикономически партньори на България и изрази увереност, че строителството на втората АЕЦ "Белене" ще бъде завършено.

Путин видя развитие в отношенията, а Радев поиска още газ и покани Русия за "Белене"

Путин видя развитие в отношенията, а Радев поиска още газ и покани Русия за "Белене"

България продължава да модернизира и разширява своята газопреносна мрежа