Президентът на Русия Владимир Путин отбеляза засилването на руско-българското сътрудничество в почти всички области. Той направи коментара по време на среща с българския президент Румен Радев в Константиновския дворец в Санкт Петербург, съобщават ТАСС и от пресцентъра на Кремъл.

Радев участва на Петербургския международен икономически форум.

По думите на Путин засилват се отношенията на ниво правителства и парламенти между двете държави, междуправителствената комисия отново започва да работи. Руският лидер констатира, че всичко това дава основания за използване на всички неизползвани възможности за активизиране на отношенията в почти всички направления.

Румен Радев се среща с Путин в Санкт Петербург

Румен Радев се среща с Путин в Санкт Петербург

На 6 юни

Държавният глава на Русия подчерта, че отношенията между двете страни постепенно се възстановяват, като за това свидетелства малкият, но увеличаващ се ръст на търговския обмен: през първото тримесечие на 2019 г. има ръст от 2,8 на сто. Но според него България и Русия могат да постигнат много повече.

Путин изрази надежда участието на Радев на форума да бъде интересно и полезно.

От Кремъл съобщават, че двамата са обсъдили взаимодействието в сферата на енергетиката и други области.

Снимка 427583

Източник: БГНЕС

Радев от своя страна каза, че втората му среща с Путин за такъв кратък период е сигнал за нова динамика в отношенията между двете държави, които се основават на дълбоки исторически, културни и духовни връзки, сигнал, че двете страни искат да развиват отношенията си интензивно и конструктивно на взаимноизгодна основа.

Президентът Радев ще се срещне с Путин в Сочи

Президентът Радев ще се срещне с Путин в Сочи

След близо 10-годишна пауза в срещите между държавните глави на страните

България е член на ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Русия в такава сложна обстановка и в такива условия, обяви Радев.

Според него конструктивният диалог и конструктивното сътрудничество са ключ към просперитета на Европа.

Ние сме стратегически партньори в сферата на енергетиката. Има потенциал за задълбочаване на това сътрудничество. Знаете, че вече придобихме два руски реактора, това означава и предполага, че Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор, обяви той. 

Снимка 427582

Източник: БГНЕС

В областта на газовите доставки и транзит също имаме дългогодишно партньорство. Искам по-подробно да ви запозная с това, че България продължава да модернизира и разширява своята газопреносна мрежа, с планове за изграждане на газоразпределителен център, газова борса, в ход е изграждането на интерконектори с нашите съседи, поясни той.

По думите му това открива нови, допълнителни възможности за доставка на руски газ за България. Според него в същото време текат интензивни процеси в развитието на газовия пазар и газовата карта на Европа.

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена

В проекта са вложени 3 млрд. лева, изтъкна президентът

Припомняме, това е втората среща между двамата президенти, след като през май миналата година двамата проведоха разговор в резиденцията "Бочаров ручей" в черноморския курорт Сочи след близо 10-годишна пауза в отношенията между държавните глави на България и Русия. Малко по-късно пък Путин беше посетен и от премиера Бойко Борисов.

По повод предстоящата среща с президента на Руската федерация Радев даде интервю пред руската държавна информационна агенция ТАСС, в което заяви, че Русия е сред най-значимите външноикономически партньори на България и изрази увереност, че строителството на втората АЕЦ "Белене" ще бъде завършено.

Снимка 427584

Източник: БГНЕС