Президентът Румен Радев е нарушил закона, точка. Морално той се провали. В това бе категоричен президентът 2012 - 2017 г. Росен Плевнелиев в студиото на Нова телевизия, който даде оценка на скандала от миналата седмица, тръгнал от питането за имунитета на държавния глава от главния прокурор към Конституционния съд и стигнал до пускането в публичното пространство на СРС-та с Румен Радев.

Началникът на кабинета на президента: Това е атака

Началникът на кабинета на президента: Това е атака

Свърши ли доверието в една държава, означава само едно - криза, революция, улица

Според Росен Плевнелиев самият разговор показва провала на настоящия държавен глава, чийто приказки за върховенство на закона и морал в политиката слушаме вече три години поред. В последните три години той се изживявал като морална алтернатива, но сега виждаме, че това не е така, коментира Плевнелиев и отсече: "Всички приказки за върховенство на закона се провалиха. Морално той се провали."

Плевнелиев обясни и че през целия си мандат до този момент Румен Радев е заложил само на една единствена и то популистка карта, за да се позиционира като опозиционен президент - на критикува и да е в противоборство на парламента и правителството. А на третата година трябва да можем да кажем какво той свърши, извън опозиционността, отсече Росен Плевнелиев.

Румен Радев: Атаките срещу мен придобиват уродливи измерения

Румен Радев: Атаките срещу мен придобиват уродливи измерения

Те показвали колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт

Според него мандатът на Румен Радев е "доста безоблачен" за разлика от неговия собствен, както и на президента Георги Първанов, които като държавни глави са се сблъскали с много сериозни проблеми. В мандата има много други по-важни казуси, а самият държавен глава Румен Радев има доста други проблеми, според Плевнелиев, включително и въпроса как е защитил държавния интерес.

Като пример Плевнелиев посочи решението за посещение на 9 май в Москва. Ако президентът Радев отиде, той драматично ще наруши националния интерес на България, защото отдавна е доказано, че между Хитлер и Сталин няма разлика. Ако отиде на 9 май в Москва, каквато заявка дава, Радев ще обслужи руския национален интерес, отсече Росен Плевнелиев.

Според него в момента възможности за процедура по импийчмънт едва ли има, но иначе имунитетът на президента така или иначе ще падне през 2021 година и той може да бъде разследван за престъпление, което евентуално е извършил.

Конфликтът между президента и главния прокурор - на ръба на закона

Конфликтът между президента и главния прокурор - на ръба на закона

Около това мнение се обединиха Румяна Коларова и Валерия Велева

Росен Плевнелиев обаче призова военният министър Красимир Каракачанов да каже цялата истина и тя да стане достояние на обществото - назначена ли е Десислава Генчева незаконно в пресслужбата. Също така не трябва да остават никакви съмнения за сблъсък между главния прокурор и президента, затова и трябва да се изчисти и питането към Конституционния съд, но и въпросът за правомерността на СРС-та да се изчисти във Висшия съдебен съвет, който има пълната възможност и правомощия да разследва въпроса, призова Росен Плевнелиев. Той призна, че според него прокуратурата не е действала по най-адекватния начин и има съмнения, че това не е в интерес на обществото.

Иван Гешев пита КС какво точно е "държавна измяна"
Обновена

Иван Гешев пита КС какво точно е "държавна измяна"

И може ли да разследва президента и вицепрезидента

Самият Плевнелиев призна, че е имал подозрения, че е подслушван още от времето, когато е бил министър.

На въпрос дали смята, че Румен Радев ще се бори за втори мандат, Росен Плевнелиев заяви, че това е, което му е останало в момента на Радев, тъй като евентуален собствен политически проект би се провалил, а и би обслужил само политическа партия ГЕРБ. Обществото не възприема добре подобни инициативи - "никой държавен глава не е успял, тъй като със създаване на политическа партия, той окончателно ще профука мандата си, тъй като ще докаже, че се е борил единствено и само за власт. В момента с разкритията за назначението и за опита за неговото прикриване, на Радев не му остава друг вариант, освен да се бори за втори мандат и втори имунитет.

Прокуратурата спира контакти с президентството

Прокуратурата спира контакти с президентството

Извън официалната писмена кореспонденция