Това е атака срещу Румен Радев, няма две мнения по въпроса, но не нанесе имиджови щети на президента, тъй като той влезе в ролята на жертва. Това коментира пред БНТ началникът на кабинета на президента Калоян Методиев по повод скандала между президента и главния прокурор, който извади СРС-та с негово участие.

Той бе категоричен, че към днешна дата категорично няма данни за импийчмънт на президента, "тъй като това е административно-трудов казус, изваден далеч назад от миналото, няма състав на престъпление и това е странното".

Иван Гешев пита КС какво точно е "държавна измяна"
Обновена

Иван Гешев пита КС какво точно е "държавна измяна"

И може ли да разследва президента и вицепрезидента

"Не е нужно да се подслушва президента, още по-малко това да се размята в публичното пространство. Тази разработка стои много време, някой я съхранява, фактите са безусловни, подслушван е държавният глава и се вкарва в публичен оборот, нито една държава не трябва да си го позволява, ако има законност. Това е недопустимо", коментира Калоян Методиев и бе категоричен: "Свърши ли доверието в една държава, означава само едно - криза, революция, улица."

На въпрос на водещия президентът ли е на СРС-тата, записан с шефа на военно-въздушните сили, началникът на кабинета му отговори: "Да, не отричаме, говори Румен Радев".

В лично качество Румен Радев приемал конфликта с главния прокурор "с нерви". "Очевидно не му е приятно, когато се атакуват близките му, а при него това става рецидив. Но той запазва хладнокръвие", добави Методиев.

Каракачанов възложи проверка по случая с ген. Цанко Стойков

Каракачанов възложи проверка по случая с ген. Цанко Стойков

Не мога да ви кажа каква ще бъде съдбата му

"Въпросите обаче станаха много - натовски генерал подслушван, защо прокуратурата, а не военна прокуратура се занимава, кой е разпоредил подобно подслушване. Все сериозни въпроси, които трябва да се зададат на прокуратурата, а президентът просто пое удар", каза Калоян Методиев.

Той коментира и факта, че премиерът се дистанцира от скандала и нареди и на министрите си да го направят. "Премиерът се опитва да се дистанцира, но не трябва да ни заблуждава, че не е активен участник. Управлението на сектор ‚Сигурност" е в прерогативите на премиера, по никакъв начин не трябва да позволяваме като общество премиерът да остане встрани и да каже - "Те да се оправят", обясни дясната ръка на Радев. Той отново наблегна на "кризата в управлението, която е секторна и всеобхватна".

От разследване срещу шефа на ВВС прокуратурата вади данни за престъпление на Радев
Обновена

От разследване срещу шефа на ВВС прокуратурата вади данни за престъпление на Радев

Осуетена проверка на КПКОНПИ

"Тази година започна кризисно, януари беше динамичен, натрупани нерешени проблеми, вървим към парламентарни избори, след това президентски, нормално е да започнат сметки и всеки да започне да се опитва да извлече полза за себе си", каза Методиев.

По думите му президентът е с най-висок рейтинг 60% и "като най-високото дърво е нормално да привлича гръмотевиците". "А това може да е фактор, да ги е страх от втори негов мандат, най-вече заради това, че Радев посочва проблемите", анализира в заключение Калоян Методиев.

Досъдебно производство породило питането за имунитета на президента

Досъдебно производство породило питането за имунитета на президента

Това обясни самият Иван Гешев

На въпрос дали президентът ще се кандидатира за втори мандат или вероятно ще направи своя партия, началникът на кабинета му отговори: "Всичко е вероятно и всичко е невероятно - чуват се гласовете на обществото, всичко е в сферата на обсъжданото".