"Разпоредил съм на началника на отбраната да направи служебна проверка кога са пристигнали писмата с искания и кога са връщани отговорите - въобще всички подробности по темата."

В това увери вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пред журналисти преди участието си в ресорната комисия в отговор на въпрос дали знае за разследването на шефа на ВВС генерал майор Цанко Стойков и че е подслушван с приложени специални разузнавателни средства.

Каракачанов не знае какво щяло да подобри решението за проверка на писмата, но поне щял да бъде по-информиран за случващото се. Според него понякога не се правят неща да променят нещо, а за да са по-добре информирани хората.

Прессекретариатът на президента не коментира съдържанието на СРС-тата

Прессекретариатът на президента не коментира съдържанието на СРС-тата

Прокуратурата е попаднала на данни за извършено евентуално престъпление от страна на държавния глава

Самият той не е знаел за това, че има досъдебно производство и не може да си го обясни. "Не съм знаел това, аз го прочетох онзи ден, както и вие вероятно сте го видели", сподели вицепремиерът, според когото шефът на ВВС Цанко Стойков също не знаел за това.

Каракачанов не е правил разследване, но от разговора в записите гласовете лесно се различавали - единият бил на президента, а другия на Цанко Стайков.

На въпрос каква ще бъде съдбата на генерала, военният министър изтъкна, че ще се изчакат резултатите от проверката. "Не мога да ви кажа каква ще бъде съдбата му, тъй като не съм информиран", подчерта Каракачанов.

Валерия Велева: Генерал Стойков трябва да си подаде оставката

Валерия Велева: Генерал Стойков трябва да си подаде оставката

По чл. 103 е нарушение да се записва президента

По думите му служебната проверка трябвало да установи дали има умишлено задържане на информация и дали има скриване на информация. "Просто все пак трябва да знам и аз, а няма как аз да се заровя в документите и аз да търся. За това съм разпоредил проверка от прекия му началник - началникът на отбраната", каза в заключение военният министър.

Припомняме, преди няколко дни от прокуратурата разпространиха записи - част от разследване срещу шефа на ВВС генерал Цанко Стойков, като първият разговор е с президента Румен Радев и касае проверка на Антикорупционната комисия за назначаването на съпругата на президента Десислава Радева.

От разследване срещу шефа на ВВС прокуратурата вади данни за престъпление на Радев
Обновена

От разследване срещу шефа на ВВС прокуратурата вади данни за престъпление на Радев

Осуетена проверка на КПКОНПИ

Разпространяването на записите от прокуратурата обосноваха с високият обществен интерес и като доказателства за исканото от главния прокурор тълкуване от страна на Конституционния съд на разпоредбите за имунитета на президента и вицепрезидента. От прокуратурата на обясниха обаче за какво е било самото разследване срещу ген. Стойков.