Стойков трябва да си подаде оставката. Това коментира Валерия Велева в ефира на Нова телевизия във връзка със записа между Цанко Стойков и президента Румен Радев.

Припомняме, че вчера прокуратурата разпространи записи от разследване срещу командира на Военно-въздушните сили (ВВС) ген.-майор Цанко Стойков, като единият разговор е с президента Румен Радев. По думите на главния прокурор Иван Гешев това е било причината да се обърне към Конституционния съд (КС). Във вторник той поиска тълкуване на текст от конституцията, който засяга имунитета на президента срещу наказателно преследване.

Досъдебно производство породило питането за имунитета на президента

Досъдебно производство породило питането за имунитета на президента

Това обясни самият Иван Гешев

Телефонните разговори са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р, посочват от прокуратурата. Според наблюдаващите прокурори може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи.

Велева поясни, че според нея няма отговор, защо се прави това разследване. Тя поясни, че по чл. 103 е нарушение да се записва президента, тъй като той е с имунитет и това е нарушение на конституцията. Никъде президента не казва да се укриват документите, допълни тя. Велева поясни, че Генерал Стойков трябва да си подаде оставката, защото той осуетява едно производство и осуетява подаване на информация на държавна институция.

От разследване срещу шефа на ВВС прокуратурата вади данни за престъпление на Радев
Обновена

От разследване срещу шефа на ВВС прокуратурата вади данни за престъпление на Радев

Осуетена проверка на КПКОНПИ

Според Валерия Велева акцията на прокуратурата е умишлена и е срещу президента, с цел да бъде сринат имиджа му. Битката тук е Радев или Гешев. Велева констатира, че ще се проличи, кой ще загуби по начина, по който ще протече процеса. Не възможно да се стигне до импийчмънт, според нея. Депутатите трябва да знаят конституцията.

Социологът Кольо Колев добави, че прокуратурата е поставена в смешно положение. Според него от тук нататък няма да има нищо.