Не е нормално в една държава главният секретар на президента да привиква главния прокурор с SMS, не е нормално и да излизат СРС-та за президента.

Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова във връзка с конфликта между президента Румен Радев и главния прокурор Иван Гешев.

"Ако аз трябва да оценявам конфликта, мога да кажа - "няма такава държава". Опитните политици няма да си позволят и двете неща. Все пак тук има двама души, които правят първите си стъпки. Това нито е институционален, нито е личен, това е ситуационен конфликт", коментира още Коларова.

По думите на журналиста Валерия Велева живеем в беззаконие.

Борисов забрани на министрите да коментират конфликта между прокуратурата и президента

Борисов забрани на министрите да коментират конфликта между прокуратурата и президента

Могат да се опитат да кажат, че и ние сме страна, не - ние не сме никаква страна

"Недопустимо е военен в такъв висок ранг да се опитва да се мишкува на КПКНОПИ, която съблюдава върховенството на закона. Оповестяването на записите с президента също са на ръба на закона. А върхът на черешката е викането на прокурора с SMS", анализира Велева.

Тя изтъкна, че тези записи са правени по време на сделката със самолетите "Грипен", от което може да излязат и други факти.

Коларова бе категорична, че целият конфликт е "на ръба на закона и демокрацията".

Прокуратурата спира контакти с президентството

Прокуратурата спира контакти с президентството

Извън официалната писмена кореспонденция

Двете анализираха и скандала с хазарта и с повдигнатите обвинения срещу бизнесмена Васил Божков.

Румяна Коларова повдигна въпроса как е възможно да няма години контрол върху хазарта, ако дори не е контролирано отпечатването на талоните, като е ясно кой краде държавата - "този, който неконтролирано печата едни талони". А Велева добави, че няма как властите, НАП и финансовите институции сега да виждат, че е източен половин милиард.

"Каква е тази държава, която си отваря очите при такава дупка в бюджета сега", попита риторично тя.

На фона на скандалите в държавата политологът Румяна Коларова смята, че в момента има две секторни политика, с които правителството трябва да се справи, за да не падне - управлението на водите и хазарта.

Румен Радев убеден, че не е вършил нищо нередно

Румен Радев убеден, че не е вършил нищо нередно

Няма никаква идея за какво точно е питането на главния прокурор Иван Гешев