"Забранявам ви да се месите в конфликта между другите институции и да коментирате, това не е наша работа, имате си ежедневни задачи и то много важни." Такова нареждане даде днес премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание по повод разследването на прокуратурата и искането за тълкувание на имунитета на президента Румен Радев.

"Могат да се опитат да кажат, че и ние сме страна, не - ние не сме никаква страна, ние си гледаме нашата институция. Единствено съм реагирал, че не съм отишъл на консултации в президентството, но аз не съм поканен, беше поканен Томислав Дончев", обясни Борисов.

Прокуратурата спира контакти с президентството

Прокуратурата спира контакти с президентството

Извън официалната писмена кореспонденция

Премиерът отново повтори: "Ако някой си мисли, че може да ми кани министрите, без да ме уведомява, не е правилно и е тенденциозно. Няма случай да съм му отказал, но да ми дърпаш хората и да кажеш Борисов е виновен..."

Премиерът бе категоричен и се обърна отново към министрите, че не трябва да участват по никакъв начин и да не вземат отношение. "Като ви питат, това отговаряте, всички имат глави на раменете и знаят какво правят. Не е наша работа, реагираме само когато сме обвинени в лъжа ние."

Премиерът коментира и отхвърления в парламента вот на недоверие срещу управляващите, иницииран от БСП. "Опитаха се БСП и ДПС да оформят нова коалиция, прекрасно знаем как управляваха при Орешарски. Благодаря на двете формации в парламента, които подкрепиха правителството - Обединени патриоти и ГЕРБ, така че се захващайте за работа да си завършите задачите", каза Борисов.

Министър-председателят коментира и спекулациите относно еврото и българския лев. "Спекулациите относно това, че искаме България да е в чакалнята на Еврозоната... Дори да стане грешка, няма отново да падат КТБ и други банки. Това е най-важната цел, която да защитава финансовата система. Когато си в Еврозоната не можеш да бъдеш от държавите, които са на втора скорост. В общото европейско семейство, общият портфейл, финанси, кой колко харчи, защо и какво е гарантирано, всички искат да знаят какво е положението на българските банки", обясни подробно Бойко Борисов.

Промяната на фиксирания курс на лева: реалности и рискове

Промяната на фиксирания курс на лева: реалности и рискове

A в eвpoзoнaтa ca нaй-гoлeмитe и нaй-нecгoвopчиви бpaтя. Ocвeн тoвa, cлeд eднa гoдинa щe имa избopи и зa Hapoднo cъбpaниe - paзбиpaй зa пpaвитeлcтвo и зa нoв yпpaвитeл, чe и зa двaмa пoдyпpaвитeли нa БHБ

"Чудовищни неща чух - как сме искали и какво", възмути се премиерът и обяви, че днес е възложил на финансовия министър Владислав Горанов да покани управителя на БНБ, председателя на Комисията по финанси Менда Стоянова и другите партии за консултации по темата. "Питайте и ЕЦБ за всички страхове, които от опозицията се опитват да насаждат, дали е необходима ратификация от българския парламент, за да не кажат, че Горанов и БНБ могат да вземат това решение", нареди Борисов.

"Защото тези хора единственото, което правят, е да си играят със страховете на хората", каза премиерът, визирайки отново опозицията.

Той се върна на времето, когато беше кмет на София: "Какъв беше въздухът в София, когато бях кмет и работеше "Кремиковци". 15 000 били умрели от мръсен въздух, а колко са умрели от "Кремиковци", запита риторично той. Борисов е категоричен, че "тези хора нямат равни в претакането на факти и манипулацията.

"Неслучайно са били на власт, а 70-годишни водопроводи, извинявайте, в управлението на БСП и ДПС. Днес отново показаха модела... Къде подмениха водопроводите, за да кажат "ето ние работихме и като дойдоха ГЕРБ и Патриотите това спря" и тогава има нужда да дебатираме. А те казват "ГЕРБ и Патриотите спряха водата на Перник". Това ще ни струва 70 млн. лв., затова че не е ремонтиран", каза в заключение Бойко Борисов.