Официален представител на Северна Корея се е удавил по време на посещение в Русия, съобщава "Ройтерс".

Това се е случило, докато е плувал в езеро извън Москва.

Името на служителя съвпада с това на човек, цитиран от секретните държавни медии като ръководител на контингент за военно обучение.

Руската медия "База", което често публикува информация от източници в службите за сигурност и правоприлагането, информира, че служителят Ким Геум-чол е починал на 11 юли в обществен басейн за плуване в Зеленоград, на около 37 км северозападно на Москва.

Севернокорейската държавна информационна агенция KCNA съобщи по-рано този месец, че севернокорейска елитна военна тренировъчна делегация е отпътувала със самолет за Русия на 8 юли. Това бе първият военен обмен между двете страни, след като техните лидери подписаха споразумение за по-тясно военно сътрудничество.

Елитни военни от Северна Корея заминаха на обмен в Русия

Елитни военни от Северна Корея заминаха на обмен в Русия

Целта на посещението не се посочва

KCNA посочи, че Ким Геум-чол - ректор на Военния университет "Ким Ир-сен", е ръководил делегацията. Лидерът на страната Ким Чен-ун е посещавал военната академия след учението си в Швейцария, докато се е подготвял за трети лидер на Северна Корея.

Московската полиция, която не е коментирала публично инцидента, проверява обстоятелствата около случилото се, съобщи телеграм каналът SHOT.

По информация на двете медии мъртвият мъж е бил на официално посещение и е отседнал в посолството на Северна Корея в Москва. Те обаче не споменават никакви връзки с военното образование, а уточняват единствено, че той е работил в сектора на селското стопанство.

"База" посочва, че Ким, придружен от преводач, е посетил езерото Болшой Городской в Зеленоград, за да се разхлади от лятната жега.

Северна Корея се обяви за "непобедим другар по оръжие" на Русия

Северна Корея се обяви за "непобедим другар по оръжие" на Русия

На фона на предстоящото посещение на руския лидер в КНДР

Преводачът обаче е изгубил Ким от поглед, след като той е влязъл да плува и се е свързал с полицията. Тялото на 64-годишния мъж му е открито на следващия ден да плува в езерото.

Инцидентът се случва, след като Пхенян и Москва организираха рекорден брой посещения на високо ниво през изминалата година, завършвайки с първата визита на президента Владимир Путин в Северна Корея от 24 години насам.

Военните връзки на двете страни тревожат Южна Корея и САЩ, които твърдят, че има доказателства за доставки на оръжия от Севера за Русия за войната ѝ в Украйна.

Пхенян и Москва отричат ​​тези твърдения.