Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса спечели втори мандат. Той беше преизбран от депутатите с 283 гласа, съобщава "Ройтерс".

44 гласа получи Джулиъс Малема, лидер на опозиционната партия "Борци за икономическа свобода".

Припомняме, че в петък основната опозиционна партия в Южна Африка, Демократичният алианс (ДА), постигна споразумение с управляващия Африкански национален конгрес (АНК) за формиране на правителство на националното единство.

Дълго време беше неясно с кого ще си партнира АНК, след като загуби парламентарното си мнозинство за първи път от 30 години на изборите през месец май.

АНК губи 30-годишно пълно мнозинство в Южна Африка

АНК губи 30-годишно пълно мнозинство в Южна Африка

Това показват официалните резултати от изборите

АНК получи 40% от гласовете. Демократичният алианс бе втори с 22% подкрепа.

Формиране на правителство на националното единство проправя пътя на лидера на АНК Сирил Рамафоса да остане президент.

Коалицията между двете партии е изненадваща, тъй като те враждуват от десетилетия. Въпреки горчивата история, лидерът на ДА Джон Стийнхуизен заяви, че споразумението е нова глава в историята на страната.

В управляващата коалиция влиза и Инката - Партията на свободата (IFP), консервативна партия със силна зулуска основа, която получи 4% от гласовете.

Правителство на националното единство ще управлява в ЮАР

Правителство на националното единство ще управлява в ЮАР

В управляващата коалиция влизат Демократичният алианс, Африканският национален конгрес и Партията на свободата

Бъдещето на Рамафоса като президент също беше несигурно. Доклад на комисия установи през 2022 г., че той може да е извършил финансови злоупотреби.

Рамафоса беше избран за лидер на АНК в края на 2017 г. с обещанието да изчисти имиджа на партията и да съживи икономиката след девет години на скандали и икономически упадък при неговия предшественик Джейкъб Зума.