Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума, който прекара само два месеца от 15-месечна присъда в затвора през 2021 г., получи опрощаване, одобрено от президента Сирил Рамафоса, предаде Ройтерс. Така той избегна решение, което би могло да го върне обратно в затвора.

Зума беше вкаран в затвора през юли 2021 г., защото се противопостави на съдебна заповед, задължаваща го да се яви на разследване за корупция.

Той бе пуснат на свобода след два месеца в затвора заради медицинско условно освобождаване, но съдебно решение, потвърдено от Конституционния съд, намери това решение за незаконосъобразно. Лишаването от свобода на Зума през 2021 г. предизвика бурни протести, при които бяха убити над 300 души, и имаше опасения, че ако той бъде изпратен обратно в затвора, може да има нови безредици.

Джейкъб Зума е бил подложен на "административни процеси", преди опрощаването да влезе в сила. Служителите на затворите ще поддържат връзка с него, както правят с други нарушители, освободени в рамките на процеса на опрощаване.

Най-голямата опозиционна партия в страната, Демократичният алианс обяви, че планира съдебно оспорване на решението за предоставяне на специално освобождаване на Зума.

Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума ще бъде върнат в затвора

Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума ще бъде върнат в затвора

Изкарването му по медицински причини бе определено за незаконно