Южноафрикански съд постанови, че бившият президент на страната Джейкъб Зума трябва да бъде върнат в затвора, тъй катo предсрочното му освобождаване по медицински причини е било "незаконно". Това предаде BBC.

Времето, което той е прекарал извън затвора, няма да се приспадне от 15-месечната му присъда, постанови съдът в Претория.

Зума беше освободен на 5 септември заради здравословен проблем. По-рано беше вкаран в затвора за това, че не е присъствал на разпит по разследването за корупция по време на неговото президентство.

През юли 79-годишният Зума се предаде на полицията, но безпрецедентното за бивш президент вкарване в затвора предизвика бурни протести. При тях загинаха повече от 300 души.

Насилие и погроми заливат Южна Африка след хвърлянето на експрезидента Зума в затвора

Насилие и погроми заливат Южна Африка след хвърлянето на експрезидента Зума в затвора

Най-малко шестима души са убити през уикенда, а 219 са арестувани

Бившият лидер е давал показания само веднъж по време на разследването за присвояване на държавни активи. Местни бизнесмени бяха обвинени в заговор с политици за оказване на влияние върху политически решения, докато Зума беше на власт. Той неведнъж е заявявал, че е жертва на заговор.

Затворническите власти твърдят, че предсрочното му освобождаване е било наложено от медицински доклад, но така и не беше разкрито публично какъв е здравословният му проблем.

Очаква се Зума да обжалва новото решение на съда.