Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров става изключително активен и фокусиран, когато Кремъл и лично Владимир Путин имат проблем. И в момента след контраофанзивата на украинската армия в Курска и Белгородска област Кадиров и неговият полк "Ахмат-Чечня" станаха отново герои на сюжетите в руската публицистика.

От три дни Кадиров отново е изключително активен в социалните мрежи, докладвайки за успех след успех. Тази вечер съобщава, че полкът "Ахмат-Чечня" са унищожили колона от украински военни, които са доставяли боеприпаси, вероятно за укрепяване на позициите си.

Случката е от Курска област, а операцията е ръководена от Асламбек Салиев. Обичайно Рамзан Кадиров се хвали с придобивките - трофейно въоръжение и различна техника на НАТО.

Този път Рамзан Кадиров не съобщава, че лично се включва в бойните действия, но може и да се очаква това да се случи, както стана при бунта на Евгений Пригожин, а и на други горещи места като Мариопул и Бахмут.

Преди изявлението на Кадиров, руските агенции дадоха широко думата на генерал-майор Апти Алаудинов от спецчастите "Ахмат", който разпространява тезата, че терористичното нападение в курското направление е подготвено на ниво началник-щабове на НАТО и под непосредствения контрол на САЩ и Англия.

Той определя действията на Въоръжените сили на Украйна като "блицкриг" на "просрочения Зеленски", имайки предвид изтичането на мандата на президента - тезата, с която Кремъл отхвърля легитимността на властта в Киев.

Алаудинов докладва отново във видео в Telegram, че украинските сили са спрени. Заканва се и на останалите.

Кадиров предлага 20 украински военнопленници срещу сваляне на санкции

Кадиров предлага 20 украински военнопленници срещу сваляне на санкции

Той направи предложението си по време на събор на силите за сигурност в Грозни

Едновременно с войнствените съобщения от страна на чеченските военни, по-късно Рамзан Кадиров съобщава, че република Чечня е изпратила към Курск 20 тона помощи и предлага при нужда евакуирани жители от приграничните райни да бъдат настанени в Чечня.

Кадиров търси радикални елементи и в Чечня

Кадиров търси радикални елементи и в Чечня

След атаките в Дагестан

Кадиров заявява, че следи ситуацията в Курска област и е готов да положи необходимите усилия и да съдейства за ликвидацията на последствията от масираната атака на Въоръжените сили на Украйна.