Ръководителят на руската Чеченска република Рамзан Кадиров приветства бойци на ЧВК "Вагнер".

3000 наемници (Кадиров ги нарича "бойци") ще се присъединят към специалните сили на Чечня "Ахмат", а Кадиров назовава и поименно командир - с неговия прякор Ратибор.

"Решено е, че един от командирите на "Вагнер" с позивна Ратибор ще се присъедини към легендарния спецназ "Ахмат". Самият Ратибор беше на лечение дълго време поради раняване, получено при артилерийски обстрел, веднага щом се изправи на крака, той реши да се върне в зоната на бойните действия като част от специалните сили "Ахмат", разказва чеченският ръководител.

Заедно с него в състава на специалните части ще се присъединят 3 хиляди бивши бойци от "Вагнер". Министерството на отбраната на Русия вече е разпределило необходимия брой вакантни места в звеното", пише Кадиров.

Предвидено е в близко бъдеще новопостъпилите да могат да започнат да изпълняват оперативни бойни задачи.

Кадиров отбеляза, че решението е стратегически важна стъпка за укрепване на отбранителната способност на Русия и повишаване на ефективността на звеното "Ахмат".

Към момента няма информация специално чеченските части да участват и къде са те на фронта, който Русия поддържа в Украйна. Знаеше се, че в началото на пълномащабната агресия на Русия спрямо Украйна, чеченски бойци са били част от опитите за щурм на Киев, включително с групи за специални операции, които да извършат покушение спрямо украинския президент Володимир Зеленски, както и това, че взеха активно участие при превземането на Мариопул, Херсонска област.

От тогава и през цялата минала 2023 г. няма потвърдена информация за специални зони на действие на частите "Ахмат". Самият Кадиров, който периодично се появява на събития в Кремъл, тази година да не бе забелязан в публиката време на речта на руския президент Владимир Путин пред Федералното събрание.

Путин награди Кадиров с орден "За заслуги към отечеството"

Путин награди Кадиров с орден "За заслуги към отечеството"

Поредно отличие за лоялен служител

Частната военна компания "Вагнер" след усилието за превземане на Бахмут и пучът, който организира ръководителят й Евгений Пригожин, бе разквартирувана в Беларус. Малко след това обаче Пригожин загина в самолетна катастрофа, третирана като инцидент от руските разследващи, а частното военно формирования малко по-малко и със законови инициативи бе причислено към редовните военни части на Руската федерация и по специално на подчинението на Росгвардия.

Преди това повече от десетилетие официалните руски представители, включително и президентът Владимир Путин отричаха не само връзките си с ЧВК "Вагнер", но и изобщо съществуването на такава паравоенна структура, която след признанието пък се оказа и не толкова частна, а разчитаща на държавни поръчки.

Едва по време на войната в Украйна, Кремъл позволи на Пригожин да излезе на светло и дори публично да потвърди своята роля - това се случи едва през есента на 2022 г.

Вагнеровци се обучават заедно с бойците на Рамзан Кадиров

Вагнеровци се обучават заедно с бойците на Рамзан Кадиров

Чеченският лидер е уверен, че в предстоящите битки те напълно ще оправдаят репутацията си