Украинският президент Володимир Зеленски е оцелял при най-малко три опита за покушение срещу себе си от началото на руската инвазия в страната. Това се посочва в нов доклад, съобщава в. "Таймс ъф Лондон".

Заговорите за убийство са били осуетени, след като руснаци, неподкрепящи войната, са предупредили украинските власти за две отделни групи наемници, които са подготвяли атаките.

Мога да кажа, че получихме информация от (Руската Федерална служба за сигурност), които не искат да участват в тази кървава война, заяви украинският секретар по националната сигурност и отбрана пред местните телевизии.

Зад два от опитите стои подкрепяната от Кремъл военна група "Вагнер". В случай че покушенията са се били оказали успешни, Москва е можела да отрече прякото си участие в заговора за убийството.

САЩ: Зеленски остава главна мишена за руската агресия

САЩ: Зеленски остава главна мишена за руската агресия

Според Блинкън, Путин се опитва да свали властта в Киев

"Те щяха да отидат там с мисия с много висок профил - нещо, което руснаците биха искали да могат да отрекат - отстраняването на държавен глава е огромна мисия", заяви дипломатически източник пред вестника. "По отношение на въздействието върху руската суверенна политика, това би било може би най-съществената им мисия досега. Това би оказало огромно влияние върху войната", допълни той.

В Киев все още се намират над 400 членове на групата "Вагнер", след като те проникнаха в Украйна със списък за убийството на 24 служители, чиято смърт би предизвикала хаос в украинското правителство, твърдят източници пред "Таймс".

Кремъл все още смята Зеленски за легитимен президент на Украйна

Кремъл все още смята Зеленски за легитимен президент на Украйна

Той можел да даде заповед за оставяне на оръжието, за да няма жертви

44-годишният Зеленски е избегнал опит за покушение и в събота в покрайнините на Киев, когато група чеченски наемници са били отстранени, преди да успеят да стигнат до украинския лидер.

В началото на конфликта миналата седмица САЩ предложиха да евакуират Зеленски от Киев, но той отказа.

"Битката е тук. Имам нужда от боеприпаси, не от превоз", отсече тогава той.