Украинският президент Вoлoдимир Зеленски остава главната мишена за руска агресия. Това заяви в четвъртък вечерта говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, цитиран от CNN.

Прайс каза, че Зеленски в много отношения олицетворява демократичните стремежи и амбиции на Украйна и украинския народ.

"Така че, разбира се, той ще остане основна цел за руската агресия", каза той.

Украинският президент и неговият екип "ще вземат решения в следващите часове, през следващите дни, въз основа на това, което е в най-добър интерес за тях и украинския народ", добави Прайс.

Украйна обяви всеобща мобилизация

Украйна обяви всеобща мобилизация

Според президента, само в първия ден на руските удари са загинали най-малко 137 военни

Русия започна инвазия в Украйна по-рано в четвъртък.

Има данни за стотици загинали и ранени, цивилни и военни. Сред жертвите има и деца. 

Във видеоизявление късно в четвъртък Зеленски каза: "Според нашата информация, врагът ме отбеляза като мишена № 1, семейството ми - като мишена № 2. Те искат да унищожат Украйна политически, като унищожат държавния глава. Имаме информация че вражеските диверсионни групи са влезли в Киев".

Запитан за коментарите на Зеленски, Прайс отбеляза, че "преди няколко седмици съобщихме , че руски агенти вече са проникнали в Украйна; те действат вътре в страната. В момента не съм в състояние да ви кажа точно къде се намират, но знаем, че руското правителство е организирало това и работи по това от седмици, каза Прайс. 

Прайс каза, че би искал правителството на САЩ да е сгрешило за това, което е казал, че очаква Русия да направи, "но за съжаление нашата информация се оказва вярна на всяка крачка".

"Ето защо имаме дълбока загриженост за това, което можем да видим, че Руската федерация се опитва да направи в следващите часове, в следващите дни", каза той.

В интервю за ABC News, записано преди изявлението на Зеленски, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че е "убеден", че руският президент Владимир Путин ще се опита да свали правителството на Украйна.

Повече от 1700 задържани на антивоенни протести в Русия

Повече от 1700 задържани на антивоенни протести в Русия

Протестиращи излязоха на улиците в 53 града, за да осъдят инвазията в Украйна

Блинкън каза също в отделно интервю за "CBS Evening News", че е ясно, че Путин има амбиции извън Украйна. "Няма нужда от разузнаване, за да ви каже, че точно това иска президентът Путин. Той даде да се разбере, че би искал да възстанови Съветската империя. Освен това, той би искал да утвърди отново сфера на влияние около съседните страни които някога са били част от съветския блок", каза той пред изданието.

Висшият американски дипломат обаче твърди, че НАТО ще застане на пътя на крайните цели на Путин:

"Сега, когато става дума за заплаха отвъд границите на Украйна, има нещо много мощно на пътя му. Това е член 5 от НАТО: атака срещу един е атака срещу всички."