Генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен разкритикува Русия, че харчи милиарди рубли за създаване на нови междуконтинентални балистични ракети, които са част от системи за нападение, а не за защита, пише електронното издание Нюз. Ру.

В изказване в Лондонския кралски институт за стратегически изследвания Расмусен посочи, че такава риторика не е нужна и подобен начин на мислене е остарял. „Подобни инвестиции са ненужна загуба на пари. НАТО няма за цел да застрашава сигурността на Русия", смята генералният секретар на НАТО.

Оценявайки ситуацията, експертите вече правят извода, че преговорите между Русия и Запада по въпроса за противоракетната отбрана са влезли в задънена улица.

Расмусен разкритикува остро най-новата руска система за ракетни въоръжения и изтъкна, че отношенията трябва да се изграждат върху взаимно доверие в политически, отбранителен и практически аспект. Според Расмусен отношенията трябва да се изграждат върху взаимното доверие и реалното взаимодействие, а не на базата на абстрактни въпроси.

Припомняме, че на 8 юни руският министър на отбраната Анатолий Сердюков заяви след заседанието на съвета Русия-НАТО в Брюксел, че всички предложения на Русия за създаване на съвместна система на противоракетна отбрана с НАТО са били отхвърлени.

Той посочи, че ако системата евроПРО намали руския стратегически потенциал, то Русия ще бъде принудена да приеме ответни мерки и връщането към нова надпревара във въоръжаването ще се окаже неизбежно.

Що се отнася до новите руски ракети, на фона на нестихващите противоречия между Москва и Вашингтон руските военни се похвалиха с нови ракети "Ярс", които са усъвършенстван вариант на „Топол-М".

Постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин заяви в отговор на критиките на Расмусен, че определянето на целите и параметрите на държавната програма за въоръжаване е суверенна работа на Русия.