Броят на терористичните атаки, довели до жертви в Западна Европа, са се увеличили през 2016 г., въпреки общия спад в броя на извършените нападения. Това показват данни, публикувани от Глобалната база данни за тероризма, цитирани от "Ройтерс".

Данните показват, че е имало 30 подобни атаки, които са довели до смъртни случаи в Западна Европа през 2016 г., и 23 атаки през 2015 г. За сравнение, през 2014 г. в този регион е имало само две атаки и пет през 2013 г.

Освен това терористичните атаки са станали по-смъртоносни, като 26,5 души средно са били убити през 2015 и 2016 г., което е увеличение от средно четири жертви на година през предходните три години.

Най-кървавото нападение в Западна Европа беше серията от координирани атаки в Париж през ноември 2015 г., довели до смъртта на 130 души, като отговорността беше поета от терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Експерти изтъкват, че ДАЕШ, които са отговорни за седем от 10-те най-кървави атаки от 2012 г. насам, все повече е насърчавала използването на ножове и превозни средства вместо огнестрелни оръжия и взривни устройства от техните последователи.

"Това е много различно от заплахата от "Ал Кайда", която беше обсебена от масови кланета, свалянето на самолети", коментира Саджан Гоел, който е директор по международна сигурност в мозъчния тръст "Азиатско-тихоокеанска фондация".

"Това, което ДАЕШ се опитва да прави, е да има по-голям обем от атаки, но да ги направи по-ефективни от гледна точна разходите и по-опростени", допълва експертът.