Бившият командир на сръбската армия в Босна и Херцеговина Ратко Младич се намира в затворническата болница в Хага с диагноза пневмония и шум на сърцето. Състоянието на бившия командир на сръбската армия в Босна и Херцеговина е тежко.

Синът му Дарко Младич заяви в събота пред кореспондент на ТАСС, че състоянието на генерала е тежко, семейството очаква резултатите от изследванията в понеделник.

Ратко Младич е претърпял коронавирусна инфекция в началото на август, а синът му се опасява, че бащата му може да получи нов инфаркт. Обвинява и грижите и в болницата, които не са били адекватни, също така недоволства и че заради коронавирусната инфекция контактите са били ограничени.

В края на 2017 г. Международният наказателен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) осъди генерал Младич на доживотен затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване на законите и обичаите на войната. Окончателно присъдата бе потвърдена през 2021 г. след обжалване на защитата.

Ратко Младич се кри от международното правосъдие в продължение на почти 16 години, но през май 2011 г. бе арестуван в Сърбия и екстрадиран в Хага. Делото срещу Младич продължи 530 дни, през които бяха изслушани 377 свидетели и бяха представени почти 10 000 веществени доказателства.

Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството
Обновена

Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството

Това постанови Трибуналът в Хага за престъпленията в бивша Югославия