Американският държавен секретар Кондолиза Райс проведе разговори с германския канцлер Ангела Меркел, свързани надеждите за прогрес в израелско-палестинския мирен процес, информира АФП.

Райс съобщи, че срещата на върха, по въпроса за мира в Близкия Изток, ще се състои следващия месец във Вашингтон.

"Това е много критично време за международната общност", заяви американският държавен секретар.
След разговорите в Берлин между Райс и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, те заявиха пред репортери, че представителите на ООН, САЩ, Русия и Европейския съюз ще се срещнат във Вашингтон вероятно на 1 или 2 февруари.

Германия в лицето на сегашен председател на ЕС превърна възобновяването на четиристранните преговори в един от основните си приоритети.

„И двамата сме на мнение, че е дошло време за среща на върха.", допълни Щайнмайер.
Кондолиза Райс добави, че се надява международните партньори да помогнат и на двете страни в бъдещия прогрес на т.нар. план „пътна карта".
Пътната карта" е мирен план, които държавите изготвиха през 2003 година с цел да се възстанови жизнеспособна палестинска държава, която мирно да съществува до държавата Израел. Тя бе прекъсната след като радикалното движение Хамас спечели изборите в Палестинската автономия миналата година, припомнят от АФП.

„Имаме подкрепата на израелците и палестинците, както и на цялата международна система", съобщи Райс.
„Аз очаквам, че докато ние се опитваме да ускорим процеса на „пътната карта", държавите на върха ще се опитат както и до сега да помогнат на страните", допълни Райс.

Щайнмайер каза, че вярва, че „пътната карта" остава най-добрата възможност за успех.

Американският държавен секретар Кондолиза Райс пристигна в Германия след като завърши обиколката си в шест страни от Близкия Изток, по времето на която тя заяви, че ще проведе срещи с израелския министър-председател Ехуд Олмерт и палестинския президент Махмуд Абас до един месец.

Организацията на тристранната среща на върха ще отнеме „няколко седмици", информира Кондолиза Райс в Берлин.
„Мисля че ще бъде полезно срещата на върха да се проведе предварително", допълни тя.

В Берлин Райс се срещна и с Кристофър Хил, главният дипломатически пратеник на САЩ отговярящ за провеждането на шест-странните преговори със Северна Корея по въпроса за ядрената програма. Хил провежда дискусии в германската столица с представителя от Северна Корея Ким Кай-Глан, припомнят от АФП.
Американският държавен секретар обяви, че се надява шестстранните преговори да се възобновят скоро и разговорите на Хил в Германия да поправят пътят на „по- благоприятна атмосфера" в пълните дискусии.

Райс се очакваше да разговаря с Меркел за ядрените амбиции на Иран, макар че вчера тя повтори отказа на американските власти да се включват в двустранните разговори с Техеран, докато страната не спре да обогатява уран.

Сега не е времето да нарушаваме дългогодишната американска политика да не се включваме в двустранни преговори за Иран. Просто сега не е времето", заяви Райс.

Германия, която заедно с партньорите си от Европейския съюз Великобритания и Франция, оглави преговорите с Иран за ядрена програма, поиска от Вашингтон да започне диалог с мюсюлманската република, припомнят от АПФ.

От своя страна Франция обмисля скоро да изпрати пратеник в Иран, който да дискутира ситуацията в Ливан.