Американският държавен секретар Кондолиза Райс остро критикува наблюдаваното според нея отстъпление на демокрацията в Русия.

В интервю пред AFP Райс отбеляза, че Русия изживява неблагоприятен период в тази област.

Държавният секретар заяви това в отговор на въпрос как гледа на перспективата президентът Владимир Путин да поеме премиерския пост след изборите за негов наследник през март догодина.

Ако Русия иска да развие пълния си потенциал, е нужно да осъществи демократични реформи, каза още Райс.

Модерни, икономически стабилни държави, които могат да се възползват от потенциала и таланта на народа си, определено не са държави, които казват на хората, че могат да мислят само докато са на работа, продължава държавният секретар.

Тя добави, че такива държави са длъжни да позволят на хората да формират собствено политически мнение.

Райс каза още, че Русия е тясно обвързана с европейската култура и традиции, но ако Москва иска да изгради своето европейско бъдеще, то първо трябва да започне с изграждането на демокрация.

Коментарът на американския държавен глава е доста по-критичен от последните изказвания на президента Джордж Буш по отношение политиката на Путин, коментира АФП.

Преди дни, на пресконференция в Белия дом Буш определи руския президент като „последователен политик", но постави под въпрос водения от него политически курс.
Агенцията припомня и факта, че преди дни списание „Time" обяви Владимир Путин за личност на годината и цитира изказването му относно двустранните отношения между САЩ и Русия.

Ние искаме да бъдем приятел на Америка, заявява руският президент, но понякога имаме чувството, че Америка няма нужда от приятели, а само от помощни субекти, които да командва, продължава руският държавен глава.

Попитана за коментар за това изказване на Путин, Райс отговаря така:
Аз смятам Русия за могъща сила и я зачитам като абсолютно равностоен партньор в международната политика.