Американският държавен секретар Кондолиза Райс прикани страните участници във форума за икономическо сътрудничество на държавите от Азиатско-Тихоокеанския регион да вземат решителни мерки срещу забранените финансови дейности на разпространяващите оръжия, индиректна отпратка към Северна Корея,  предаде АФП.

На срещата на министрите от 21 азиатски страни държавният секретар изтъкна, че изправянето срещу заплахите от тероризма, срещу разпространението на оръжия за масово унищожение, природните бедствия и пандемиите е неизменно свързано с благополучието на региона.

Тя изрази надежда, че страните от организацията ще вземат също така всички необходими мерки, за да предотвратят злоупотребата с техните финансови системи от страна на разпространители на оръжия.

Един от основните въпроси в дневния ред на форума са ядрените амбиции на Северна Корея, която миналия месец проведе ядрен опит.

Пхенян напусна шестстранните преговори за разоръжаването му в знак на протест срещу постъпките на САЩ, с които редом с други мерки бяха замразени севернокорейските авоари в други страни от региона.

Срещата в Ханой на азиатските страни се състои две седмици, след като след тайни преговори в Пекин КНДР се съгласи да се върне към масата на преговорите, в които освен нея участват Южна Корея, Китай, Япония, Русия и САЩ. Режимът постави като условие за това в рамките на преговорите да се дискутира и въпросът с финансовите санкции срещу него.