Американският държавен секретар Кондолиза Райс пристигна в северните иракски райони, населени предимно с кюрди, съобщи БиБиСи.

По време на визитата си тя трябва да се срещне с президента на Кюрдския автономен район Масуд Барзани, като се очаква да призове за сътрудничество със сунитските и шиитските представители, по-специално по въпроса за петролните залежи в района.

Припомняме, държавният секретар пристигна вчера на необявено посещение в Ирак.

На срещите с премиера Нури ал Малики и иракски лидери Райс прикани представителите на различни групи да ускорят усилията си за преодоляване на противоречията, за да бъде даден отпор на насилието в страната.

Според Вашингтон разногласията между парламентарно представените сили допринасят за ширещото се насилие, а по-нататъшна ескалация на насилието не трябва да се допуска по никакъв начин.

Кюрдите, които в продължение на 15 години се радват на значителна самостоятелност от Багдад и бяха пощадени от междуособиците в Ирак след инвазията през 2003 година, са проспериращ район, коментира Ройтерс, но намерения им относно петролните залежи около Киркук са потенциален източник на насилие.

По време на обиколката си в Близкия изток Райс проведе разговори с израелски и палестински лидери, министърът посети също Египет и Саудитска Арабия.

Междувременно стана ясно, че след Ирак американският държавен секретар ще отпътува за Лондон, където ще присъства на срещата на външните министри петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия, предаде БТА.

На срещата ще бъде обсъдена кризата с иранската ядрена програма, съобщи в Багдад говорителят на американското външно министерство Шон Маккормик.