Разблокирана е сградата на украинската телевизия "Интер", която почти две денонощия бе под обсада на протест, стана ясно от съобщение, публикувано на страницата на телевизията. Телевизионният канал не се е договарял нищо с протестиращите, нито е водил преговори с радикалистите, се казва в изявлението, публикувано в 17:00 украинско време.

"Настояваме за обективно публично разследване на терористичната атака и подпалването на 4 септември, блокирането на централата на телевизията, възпрепятстването на дейността на журналистите на 5 и 6 септември", се казва в изявлението.

Часове по-рано ситуацията с блокираната дейност на украинската телевизия "Интер" бе определена като критична. Телевизионните екипи не могат да отидат на снимки, съобщи РИА Новости, позовавайки се на съобщение от страницата на телевизионния канал. Тези, които са в сградата, работят втори ден без да бъдат сменени. В неделя имаше пожар в сградата на телевизията. Подадени са 10 заявления за намеса в дейността на украинската медия, но правоохранителните органи не реагират.

Безсрачната акция на протеста пред сградата е от понеделник. Митингуващите обвиняват телевизията в проруска позиция, която: "Вреди на Украйна".

Във вторник протестиращите не пуснаха журналистите до работните им места. От "Интер" смятат, че действията на участниците в акцията се явявят "пряко възпрепятстване на законното изпълнение на професионалната дейност на журналистите", което в Украйна е назакуемо деяние.

В заявлението се споменава, че за последните три дни от "Интер" са подали десет заявления за извършени престъпления в украинската Главна прокуратура, МВР, Службата за безопасност на Украйна и националната полиция. До момента няма никаква реакция от страна на правоохранителните органи, потвърждават от медийната компания.

"Блокиран е входа и изхода, вратата е блокирана с автомобилни гуми. Снимачните екипи не могат да отидат на снимки. Телевизионният център, който се явява обект на сложна техническа експлоатация и повишена пожарна опасност, се нуждае от постоянно квалифицирано обслужване. Сега, за да обезпечат дейността на работния цикъл, журналистите и телевизионните специалисти са втори ден на своите работни места без възможност да бъдат сменени", се казва в съобщението.

Малко по-късно бившите бойци на 30-то отделение на гвардейската механизирана бригада на въоръжените сили на Украйна съобщиха, че нямат отношение към протеста пред сградата на телевизия "Интер" в Киев, на своята страница във Фейсбук, предаде РИА Новости.

По-рано министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков заяви, че нападението на телевизия "Интер" в Киев е от бившите военнослужещи. Той заяви, че то в основата на акцията преди са били бойци на 30-та бригада, които се обединили в протест.

"Военнослужещите от 30-то отделение на гвардейска механизирана бригада достойно и честно изпълняват бойните си задачи в определени райони и за това нямат време за участие в съмнителни акции. Що се отнася до бивши служители на бригадата, които вече са се уволнили от военна служба, то всички са проверени с високата цена на войната и не участват в безсмислени и изгодни за някого събития, в частност - във възможни политически игри", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че "подобни заявления не само компрометират и дискредитират честното име на 30-то отделение на гвардейската механизирана бригада, но и увеличават опитите за дестабилизиране на ситуацията в страната".

В неделя в Киев имаше пожар в сградата, в която е разположен телевизия "Интер". Представители на медията заявиха, че това е умишлен палеж. Огънят бе потушен, телевизията продължава излъчването си. Седем души са потърсили медицинска помощ, по данни на полицията. Образувано е дело за "хулиганство" и за "умишлено унищожение и повреждане на имуществото". Украинският президент Петро Порошенко осъди запалването на студиото и поръча на главният прокуратур лично да контролира разследването на това дело.

От руското външно министерство заявиха, че Москва е възмутена и разтревожена за палежа. Русия смята това грубо нарушаване на принципите на свободно изразяване на мнение чрез медиите. Представителят на ОССЕ по свободата на медиите Дуня Миятович също осъди подпалването, приветствайки бързата реакция на властите.

Украински политици и редица журналисти нееднократно са изказвали претенции към ръководството на "Интер" за тяхната информационна политика, визирайки нейната проруска позиция. Претенциите засягат и това, че голяма част от предаванията, които са в ефир, са на руски език. По-рано украинският президент заяви, че украинското съдържание в украинската телевизия е недопустимо малка и поиска от собственика на телевизията да предприеме мерки. По-рано вътрешният министър поиска от Службата за безопасност на Украйна да разследва дейността на ръководството на "Интер" във връзка с неговата "антидържавна позиция".

Малко по-рано стана ясно, че Украйна планира 5% от БВП от 2017 година да отиват за отбрана.