На срещата между президента Барак Обама и лидерите на Републиканската партия не бяха взети конкретни решения за повишаването на лимита на американския държавен дълг, предадоха информационните агенции.

По думите на пресаташето на Белия дом Джей Карни, републиканците са представили своите предложения, а Обама  е заявил, че се надява да бъде постигнат напредък в преговорите.

Преди срещата републиканците в конгреса предложиха „таванът" на държавния дълг да бъде вдигнат временно, за да се избегне заплахата от  дефолт.

По думите на шефа на бюджетната комисия на конгреса - републиканеца Пол Райън, Обама не е казал нито „да", нито „не" в отговор на предложението на Републиканската партия.

Лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Еик Кантор определи като ползотворна срещата между президента и лидерите на републиканците, но не коментира какво би последвало при отказ на Обама да приеме предложението за временно увеличаване на лимита.

Председателят на камарата на представителите Джон Бейнър заяви, че ще подложи предложението на обсъждане, ако Обама се съгласи да продължи преговорите за бюджета на страната.

В случай, че не бъде постигнато съгласие по държавния дълг до 17 октомври, може да последва дифолт.

Заради кризата около лимита на дълга много ог федералните институции спряха работа преди десет  дни.