Разследването на терористичния атентат в „Домодедово" пое в нова посока. Назован е първият евентуален заподозрян за взрива на московското летище.

Според информация на вестник "Комерсант" в службите на МВР и ФСБ в Северно-Кавказки и Южен федерален окръг е постъпила информация за един от жителите на Ставрополски край, предполагаем член на терористичната група "Ногайский джамаат", ликвидирана през октомври миналата година.

Според правоохранителните органи той може да е организатор или дори извършител на атентата на летище „Домодедово", отнел живота на 35 души.

Ставрополската следа по случая с „Домодедово" се появила преди атентата - на 31 декември миналата година в парк в Москва е взривена малка къща, давана под наем. Следователите откриха трупа на жена, както и шахидски пояс. След 5-дневно издирване на втората наемателка на къщата - Зейнап Суюнова, тя е задържана и отведена в ареста "Лефортово", където от октомври се намира и съпругът й Анвербек Амангазиев.

Според запознати със следствието двамата са заминали за самоубийствени атентати в Москва не по свое желание. Предполага се, че оцелели членове на "Ногайский джамаат" са ги заплашили да им отнемат децата. Те били „притискани" от Раздобудко, представител на руските уахабити, принадлежал към тази група. Той бил обявен за издирване, но така и не е намерен. По данни на роднините му мъжът изчезнал през месец октомври миналата година, когато те подали сигнал в полицията. Според тях възможно е да е отвлечен или дори убит от бунтовници, с които искал да прекрати всякакви взаимоотношения.

За въпросното лице правоохранителните органи заговориха отново след атентата от 24 януари. Документи на атентатора, чиято глава беше намерена на „Домодедово", не бяха открити. Основанията да се съмняват в него са предполагаемия му кавказки произход, както и че на "Ногайский джамаат", чийто член е, подготвяли атентати в Москва.

Официално потвърждение на тази информация до този момент няма.

Този човек не е единственият, който се проверява за съпричастност към атентата. Не трябва да се бърза с изводите, заявява източник на правоохранителните органи, цитиран от РИА Новости.

По думите му, за да бъдат напълно сигурни в тези си твърдения, трябва да изчакат резултатите от ДНК експертизата, освен това трябва да бъде направена съпоставка и с изготвения фоторобот.