Установена е самоличността на терористката камикадзе, която се взриви на 31 декември 2010 година в Кузмински парк в Москва, съобщават руски медии.

Разследването е установило, че взривилата се терористка е жена на дагестанския лидер Ибрахимхалил Даудов.

Името на взривилата се не се съобщава, но тя е била официална жена на Даудов и майка на неговите трима синове.

Според версията на следствието, няколко бойци, в това число две жени камикадзета са дошли в Москва през декември 2010 година и са се установили в домовете за гости на спортния клуб в Кузминския парк. Едната от жените се е взривила случайно в новогодишната нощ.

Неотдавна във Волгоград е била задържана жена, за която се предполага, че е втората потенциална терористка - Зейнап Суюнова - също съпруга на член на Ногайския джемаат. По-късно службите за сигурност задържаха в Дагестан 4 други предполагаеми организатори на несъстоялите се новогодишни терористични акции Шамил Баймамбетов, Тимур Акубеков, Илияс Саидов и Хайрулла Магомедов. Други петима бяха обявени за издирване, сред които жителите на Ставропол Виталий Раздобудко и неговата приятелка Марина Хорошева.

По-рано интернет сайтове изнесоха информацията, че терористката от 31 януари се е казвали Аминат и е била на 50 години, без да цитират източници. Според информацията тя е решила да извърши акта доброволно, докато на Суюнова е било отнето детето и бойците са я заплашили, че ще го убият, ако не го извърши.

Според следствения комитет новогодишните терористични акции не са свързани с този на летище „Домодедово", при който загинаха 35 души.

Днес обаче неназован източник от силовите структури е съобщил, че Раздобудко, който беше посочен като организатор, но след това информацията беше опровергана, е имал контакти с бойците от бандата на Даудов. Той е посочил също, че членове на тази банда са задържани заради акта на „Домодедово".

Ибрахимхалил Даудов, роден през 1961 година, е служил в Афганистан, воювайки против муджахидините. Но преди три години се е приобщил към бойците на Магомедали Вагабов, който се смята за организатор на атентата в московското метро.