Животът на шпионин, който е бил внедрен от Израел в редиците на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), е бил застрашен, твърдят настоящи и бивши американски правителствени служители, след като американският президент Доналд Тръмп е разкрил високо класифицирана информация при срещата си с руския външен министър Сергей Лавров и посланика на Русия в САЩ Сергей Кисляк, съобщават американски медии.

Шпионинът на Израел е предоставил разузнавателна информация за заговор на ДАЕШ да свали пътнически самолет, летящ за САЩ, с бомба, скрита в лаптоп, която американските власти смятат, че може да не бъде засечена при проверките на летищата.

Информацията е била оценена като достатъчно надеждна, за да започне да се обмисля забрана за внасяне на лаптопи в пътническия салон на всички полети от Европа за САЩ. Чувствителната разузнавателна информация е била споделена от Израел на САЩ, като условието е било източникът да остане засекретен.

Израел дал сведенията за Ислямска държава

Израел дал сведенията за Ислямска държава

Израел има пълна увереност в отношенията

"Истинската опасност не е само този източник", коментира Мат Олсен, който е бивш директор на Националния център за борба с тероризма, допълвайки, че основната опасност са бъдещи източници на информация за заговори срещу САЩ.

ДАЕШ вече пое отговорност за взривяването руския пътнически самолет през 2015 г. с над 200 души на борда над Синайския полуостров, твърдейки, че бомбата е била скрита в кутия от безалкохолна напитка.

Според съветника по националната сигурност Тръмп ген. Хърбърт Макмастър това оправдава споделянето на информацията от страна на американския държавен глава на Лавров и Кисляк.

"Това беше контекстът на разговора, в който беше напълно уместно да се сподели заплахата, станала основа за общи действия и координация", коментира генералът.

Бурята Комигейт застига Тръмп

Бурята Комигейт застига Тръмп

Флин подаде оставка