Протестиращи в Тунис проведоха акции за трети пореден ден, след като гневът заради мерките за строги икономии на правителството прерасна в размирици, съобщават световните информационни агенции.

Полицията е използвала сълзотворен газ срещу големи тълпи, протестиращи срещу покачването на цените, засягащо основни стоки.

Премиерът Юсеф Шахед осъди актовете на "вандализъм" от страна на протестиращите, изтъквайки, че те се опитвали да отслабят държавата.

Близо 240 души са били арестувани, обявиха властите. Един човек е загинал, а 49 полицаи са били ранени.

Протести са се провели в най-малко 10 различни места, включително столицата Тунис, през последните няколко дни.

Протестите започнаха мирно през миналата седмица, но в понеделник вечерта ескалираха.

Правителството обвини демонстрантите в подпалване на полицейски коли и нападения срещу официални лица.

От военното министерство заявиха, че армията е поела охраната на банки, пощенски клонове и други правителствени сгради в основните градове на Тунис.

Протестиращите от своя страна обвиниха полицията в тежки репресии.

"Протестите са заради на разходите за живот", посочи един от протестиращите пред БиБиСи, допълвайки: "Цените на лекарствата се увеличиха. Всичко се вдигна, само не и заплатите. Не смятам, че това е точното време за увеличение на цените."

Големи протести са планирани за петък.

Демонстрантите настояват правителството да оттегли приетия бюджет за 2018 г., който опозиционни групи определят като несправедлив. Те също така искат да видят по-добра социалноосигурителна система, която да подпомага изпадналите в затруднение семейства.

Протестите идват след като правителството обяви увеличение на данъка върху добавената стойност и социалните осигуровки.