Стълкновения между поддръжници на експрезидента Курманбек Бакиев и представители на партията „Ата Мекен", която поддържа временното правителства са започнали още рано тази сутрин в Джалал Абад.

От центъра на града се чуват изстрели, въпреки че милицията не се намесва. И от двете страни на митинга се хвърлят камъни и други тежки предмети.
По данни на агенция Новости ранените са вече 20.

Трима души са загинали в безредиците днес.

Привърженици на новите власти в Киргизстан разгониха митинг на противниците си и в град Ош - най-големият град в южната част на страната. Съобщенията от там не посочват жертви или ранени.
Сградата на областната администрация е освободена от демонстрантите, но в нея няма никакви власти.

Вчера демонстрациите, провели се в три големи града в Южен Киргизстан, преминаха мирно и без сериозни сблъсъци.
Привържениците на Бакиев обаче обещаха да съберат поне 10 000 днес.

Освен в Джелал Абад привърженици на сваления президент Бакиев превзеха административните сгради и в Ош и Батен. Протестиращите нахлуха в областните ръководства и изгониха новоназначените губернатори.

Според настоящите власти ситуацията в южната част на страната е опит за реванш на бакиевските сили и е провокирана от вън - от намиращия се в политическо изгнание в Беларус Курманбек Бакиев.

Южните области традиционно подкрепят кръга около бившия президент, тъй като самият той е родом от там. След преврата Бакиев се скри именно в Джелал Абад и след това напусна страната.

В момента Бакиев и негови сподвижници, между които и бившият вътрешен министър, са обвинени за заповедта да се стреля срещу демонстрантите в столицата в първите дни на размириците на 7-8 април. Тогава загинаха 81 души, а повече от 1500 бяха ранени.

В първите дни от преврата бяха изказвани редица съмнения за това дали ще може да се удържи териториалната цялост на Киргизстан и дали страната няма да се раздели на Юг и Север.

Покачването на напрежението в Киргизстан отново след преврата от началото на април месец, поражда притеснение в съседните страни.

Вчера Минск отзова всичките си дипломати и работещи в посолството в Бишкек, тъй като десетки граждани са обградили сградата с искане Беларус да върне Курманбек Бакиев.

Генералният секретар на Организацията по договора за колективна сигурност към ОНД Николай Бордюж заяви днес, че страните членки по договора не са признали смяната на властта и новите власти според тях са нелегитимни и неконституционни. Според него обаче случващото се в Киргизстан не изисква въвеждане на миротворчески контингент, а е вътрешен проблем.