В администрацията на САЩ са се сформирали две групировки, които имат различни подходи по въпроса за новите санкции срещу Русия, пише "Файненшъл таймс".

По-конкретно, придобилата известност по времето на администрацията на Барак Обама Виктория Нюланд, която е номинирана за поста заместник държавен секретар по политическите въпроси, се придържа към твърдата линия според вестника.

В другата група влизат кадрови бюрократи от Министерството на финансите и Държавния департамент, които по принцип са съгласни с налагането на санкции, но са загрижени за тяхната потенциална ефективност, евентуално отрицателно въздействие върху самата американска икономика и необходимостта да се вземе предвид позицията на партньори. В същото време самата Нюланд се съмнява, че САЩ трябва да зависят от мнението на Европейския съюз.

Скептиците посочват санкциите срещу руския олигарх Олег Дерипаска и "Русал", които бяха въведени през 2018 г. Ограниченията предизвикаха покачване на цените на алуминиевия пазар и те бяха отменени след "козметичното разместване" на акциите на руската компания.

Съветникът на заместник-министъра на финансите Елизабет Розенберг и старши директор в Съвета за национална сигурност Питър Харел се занимава с практическите въпроси при формирането на санкционния пакет. По-конкретно Розенберг контролира посоката, свързана с реакцията на САЩ на кибератаката срещу компанията SolarWinds.

Самият президент на САЩ Джо Байдън, който прави изявления в духа на поддръжниците на твърдата линия, вероятно няма да наложи финансови санкции срещу някой друг, освен срещу няколко бизнесмени и служители от по-нисък ранг, пише FT. Според изданието това се дължи на обстоятелството, че американските закони улесняват обявяванетто на санкции, докато отменянето им е много по-трудно.

САЩ последваха ЕС и наложиха санкции на Русия за Навални
Обновена

САЩ последваха ЕС и наложиха санкции на Русия за Навални

Вашингтон наложи санкции на 7 висши представители

В началото на март ЕС наложи за първи път ограничения в рамките на новия глобален режим за нарушения на правата на човека срещу четирима граждани на Русия за ареста на опозиционера Алексей Навални. След ЕС САЩ обявиха налагането на санкции. Всички те засягат ръководители на руски правоохранителни органи. Освен това Вашингтон включи в списъка и 27-ия научен център на руското военно министерство, 33-ия Централен научно-изследователски институт на военото ведомство и Научноизследователския институт по органична химия и технологии (ГосНИИОХТ). След 90 дни Вашингтон трябва да представи втори пакет.

Руското външно министерство заяви, че Москва недвусмислено ще отговори на санкциите. Президентският прессекретар Дмитрий Песков отбеляза, че Кремъл е уверен, че политиката на ограничения не постига целта си.

ЕС официално удари началниците на четири силови структури на Русия заради Навални

ЕС официално удари началниците на четири силови структури на Русия заради Навални

Главният прокурор и шефовете на следствието, затворите и Росгвардия