Френският президент центрист Еманюел Макрон и неговият крайнодесен опонент Марин Льо Пен няма да успеят да постигнат резултатите, на които се надяваха на първия тур на регионалните избори във Франция. Това показват все още неокочателни резултати от проведените вчера избори, предаде BBC.

Партията на Макрон е изложена на риск да не достигне 10%, необходими за участие във втория тур през следващия уикенд. Един от депутатите му, Орор Берге, заяви, че това е "шамар в лицето". Крайнодясната партия на льо Пен изглежда е на второ място. Очакваше се нейната партия да оглави първия кръг от изборите в неделя и да спечели поне един регион за първи път. Льо Пен не се кандидатира, но ръководи кампанията.

Тя определи рекордно ниската избирателна активност - прогнозираните 66% въздържали се - като "гражданска катастрофа". Тя обвини за резултатите неспособността на правителството да вдъхне вяра в политическите институции.

Избирателите решаваха вчера за нови съвети за 13 региона на Франция, плюс един отвъд океана, както и 96 департамента. Над 15 700 са кандидатите за 4100 места. Тези избори се наблюдават особено внимателно, защото следващите президентски избори са след по-малко от година.

Екзит полът на "Ипсос" показва, че "Републиканците" печелят 27% от гласовете, следват "Национален сбор" с 19%, Зелените, Социалистическата партия и "Република, напред!", с 11%.