Усвояването на дози от бустерната вакисна срещу COVID-19 в Европейския съюз е "доста разочароващо", каза Марко Кавалери от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) на фона на опасенията, че защитата срещу тежки случаи на заболяването може да отслабне през зимата, предава Ройтерс.

Средният европейски процент на повторна ваксинация или получаване на бустер дози е само 29% в групите хора, считани за изложени на най-висок риск, като възрастни хора и хора с отслабен имунитет.

"Безпокойство предизвиква фактът, че тези, които са изложени на най-голям риск от хоспитализация или тежък COVID, не са адекватно защитени", каза на брифинг за новини Марко Кавалери, ръководител на на департамента за заплахи за здравето и ваксинационни стратегии на Европейската агенция по лекарствата.

Въпреки че не се наблюдава голямо увеличение на случаите на COVID-19 през последните седмици, Кавалери каза, че това може да се промени през по-студените зимни месеци.

Данните на СЗО, публикувани късно в сряда, показват, че 724 000 нови случая на COVID-19 са докладвани в ЕС през последната седмица, което е спад от 11% спрямо предходната седмица. В началото на октомври, когато експертите предупреждаваха за нова вълна от COVID-19, броят на седмичните случаи достигна 1,5 милиона.

"Този ​​вирус поддържа бърз темп в еволюцията си и новите подварианти на Омикрон и неговите потомци се увеличават", каза Кавалери, добавяйки, че те са по-устойчиви на ваксини.

Кантарджиев: Новият подвариант на Омикрон не е опасен

Кантарджиев: Новият подвариант на Омикрон не е опасен

Той призова неваксинираните да си постваят ваксина