Перспективата за предсрочни избори или правителство на малцинството в Германия се очерта на хоризонта, след като водещи политици от консервативния Християндемократически съюз (ХДС) отхвърлиха исканията на новото ръководно дуо на Социалдемократическата партия (СДП), която е младши коалиционен партньор на ХДС в правителството, за предоговаряне на условията на техния съюз, съобщава "Ройтерс".

Анегред Крамп-Каренбауер, която е председател на ХДС и протеже на канцлера Ангела Меркел, отчесе, че коалиционното споразумение със социалдемократите ще остане непокътнато, или Социалдемократическата партия ще трябва да напусне правителството.

Това е предизвикателство за новите съпредседатели на СДП - Саския Ескен и Норберт Валтер-Борянс, да решат дали искат да останат във властта или не.

Фаворитите за лидерството на германската ГСДП са критици на голямата коалиция

Фаворитите за лидерството на германската ГСДП са критици на голямата коалиция

Очаква се партията да постави редица условия…

"Ние не сме терапевтична команда за съответните коалиционни партии в правителството", подчерта Крамп-Каренбауер пред германската обществена телевизия ZDF.

По думите ѝ правителството на Ангела Меркел е ангажирано с коалиционното споразумение, чието договаряне отне шест месеца през 2017 г. "Това е, върху което се концентрираме, а не върху чувствителностите на един или друг коалиционен партньор", изтъкна председателката на ХДС.

Ескен и Валтер-Борянс си осигуриха първото място в гласуването за лидерската позиция в СДП в събота, на фона на кампания, съсредоточена до голяма степен върху противопоставянето им на участието на СДП в управляващата коалиция. Мнозина от партията смятат, че управлението в сянката на Меркел е допринесло за слабите ѝ представяния на регионалните и европейските избори по-рано през годината.

СДП, която официално ще назначи новите лидери на партийната си конференция в Берлин в петък, трябва да реши посоката, в която иска да поеме.