Британската полиция разпита премиера Тони Блеър във връзка с твърденията, че в Камарата на лордовете се раздавали места срещу дарения, съобщава Ройтерс.

Разпитът продължил около два часа, уточнил представител на премиера.

Той добавил, че Блеър бил разпитван в качеството си на свидетел.

Освен това на срещата, която се състояла в резиденцията на британския премиер, присъствали и няколко служители от канцеларията му. В същото време Блеър отговарял на въпросите на полицаите в отсъствието на адвокат.

Според представителя на „Даунинг стрийт" Тони Блеър описал на служителите на Скотланд Ярд механизма по който става назначаването на лордовете. По принцип тази процедура се задвижва от министър-председателя.

Припомняме, че разследването започна през март тази година, след като стана ясно, че четирима кандидати за депутати в Горната камара на британския парламент са внесли големи суми във фонда на Лейбъристката партия.

От Камарата на лордовете веднага блокираха назначенията им.  

През юли полицията арестува лорд Леви, отговарящ за събирането на дарения за Лейбъристката партия. Той обаче обясни, че не се занимава с назначаването на лордове и не влияе по никакъв начин на този процес, който влиза в отговорностите на министър-председателя.

Малко по-късно лорд Леви бе пуснат под гаранция. Последваха разпити на няколко министри, както и на високопоставени британски политици и чиновници, сред които и бившият лидер на опозиционната консервативна партия Майкъл Хауърд.